Cara Menghubungkan MailChimp ke PayPal

Agar kempen pemasaran e-mel perniagaan anda berjaya, sangat penting untuk meningkatkan ukuran senarai surat anda. Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk membina senarai mel anda adalah dengan mengumpulkan e-mel mereka yang telah membeli produk atau perkhidmatan anda. Sekiranya anda menggunakan alat pemasaran e-mel MailChimp, dan PayPal untuk menerima pembayaran untuk produk dan perkhidmatan, anda dapat menghubungkannya bersama-sama sehingga alamat e-mel PayPal pelanggan anda juga akan disertakan dalam daftar surat MailChimp anda.

1

Log masuk ke akaun pengguna MailChimp anda dan pilih "Akaun" dari menu di bahagian atas halaman. Klik "Integrasi" di bahagian "Ekstra" dan tatal ke bawah senarai untuk mencari pilihan PayPal. Klik ikon PayPal.

2

Pilih senarai untuk mengarahkan e-mel baru dari kotak lungsur di sebelah "Pilih senarai." Salin alamat web dari tetingkap yang muncul.

3

Masukkan nama pengguna dan kata laluan PayPal anda setelah mengklik "akaun PayPal" di tetingkap baru yang muncul. Platform PayPal akan dibuka di tab penyemak imbas lain.

4

Klik "Profil" di bawah tab "Akaun Saya" di PayPal dan kemudian pilih "Alat Jual Saya." Klik "Kemas kini" di sebelah "Pemberitahuan Pembayaran Segera."

5

Klik butang di bahagian bawah halaman berikutnya yang bertuliskan "Pilih Tetapan IPN." Tampal alamat web yang anda salin ke dalam kotak di bawah "URL Pemberitahuan." Klik "Terima Mesej Pemberitahuan" dan kemudian simpan perubahan anda dengan mengklik "Simpan."

6

Kembali ke laman MailChimp di tab lain. Anda sekarang seharusnya dapat melihat titik hijau di sebelah status sambungan PayPal. Sekiranya ini tidak berlaku, log keluar dari MailChimp dan kemudian log masuk semula. Periksa status sambungan dengan mengklik "Akaun" diikuti dengan "Integrasi."