Petua Membuat Iklan untuk Memasarkan Produk Baru

Membuat iklan untuk produk baru sangat penting untuk memberi kesedaran dan pilihan untuk produk tersebut. Semasa memberi kesedaran, perniagaan biasanya menggunakan media massa tradisional - televisyen, surat khabar, radio, papan iklan - untuk menyampaikan berita secepat mungkin kepada penonton sebanyak mungkin. Pemasaran internet juga menjadi cara yang efektif untuk mengiklankan produk baru.

Ketahui Penonton

Untuk membuat iklan yang berkesan, langkah pertama yang penting adalah memiliki pemahaman yang mendalam tentang khalayak sasaran yang dimaksudkan, kata Lin Grensing-Pophal, pengarang "Pemasaran Dengan Akhir dalam Pikiran." Pengertian ini bukan sahaja dapat membantu menulis iklan yang dirancang untuk mempengaruhi khalayak sasaran, tetapi juga akan memberi petunjuk mengenai alat komunikasi apa yang akan digunakan. Sebagai contoh, jika menargetkan pengguna perniagaan, iklan radio yang dirancang untuk disiarkan pada waktu pemanduan pagi mungkin merupakan pilihan yang efektif - atau papan iklan yang terletak secara strategis di laluan perjalanan perniagaan. Semasa cuba menargetkan pasaran khusus, penerbitan perdagangan dan pengguna mungkin merupakan pilihan terbaik. Semuanya bergantung pada penonton.

Kenal pasti Faedah Utama

Pertimbangkan faedah utama dan faktor pembezaan terpenting untuk produk atau perkhidmatan anda. Ini adalah perkara yang perlu diketengahkan dalam iklan untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan. Pemasar harus berhati-hati untuk berusaha untuk tidak memasukkan terlalu banyak nilai jual, kata Grensing-Pophal. Cukup tekan mata tinggi.

Buat NoHeadline yang Menarik Perhatian

Tajuk utama atau pernyataan pertama dalam iklan perlu menarik perhatian dan segera menyampaikan manfaat untuk khalayak sasaran. Fikirkan tentang produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan dan perkara-perkara apa yang mungkin menarik bagi orang yang membaca iklan tersebut. Elakkan tajuk utama yang comel atau pintar yang tidak memberikan faedah. Pengguna sibuk dan perlu segera tertarik dengan maklumat yang mereka yakini sangat bermakna bagi mereka.

Pertimbangkan Impak Visual

Walaupun salinan dalam iklan jelas penting, kesan visual iklan juga penting. Iklan yang direka dengan baik - sama ada untuk cetak, televisyen atau dalam talian - mesti menarik perhatian tetapi tidak mengalihkan perhatian dari mesej tersebut.