Masalah Penutupan Internet Explorer

Pembekuan dan penutupan automatik di Internet Explorer biasanya merupakan gejala penyemak imbas yang rosak atau rosak. Semasa anda menyambung ke Internet, IE8 terdedah kepada pelbagai ejen yang boleh mengganggu kinerjanya. Dengan panduan penyelesaian masalah yang betul, anda dapat menentukan apa yang menyebabkan IE8 dimatikan dan cara terbaik untuk meningkatkan prestasi penyemak imbas.

Punca

Internet Explorer 8 biasanya akan membeku dan dimatikan secara tidak dijangka sekiranya versi yang anda gunakan rosak atau rosak. Parasit berbahaya seperti virus, spyware dan Trojan terkenal kerana menyebabkan masalah penyemak imbas. Sebilangan dari mereka dapat merampas penyemak imbas, mengubah tetapan, mengarahkan carian dan menyebabkan kerosakan kekal. Tambahan dan pemalam yang rosak atau rosak juga boleh mengganggu prestasi penyemak imbas anda.

Menetapkan semula IE8

Sebelum menetapkan semula Internet Explorer, dari Panel Kawalan, buka tetingkap "Program" dan hapus pemasangan add-on dan plug-in yang tidak berfungsi. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah, menetapkan semula penyemak imbas akan mengembalikan tetapan IE8 ke status lalai. Ini bermaksud semua tetapan khas anda akan dihapus. Walau bagaimanapun, proses ini tidak menghapus kegemaran atau suapan anda. Untuk menetapkan semula IE8, klik menu "Mula", "Panel Kawalan" dan akhirnya "Pilihan Internet" untuk melancarkan pilihan penyemak imbas. Dari sana, klik tab "Advanced" dan butang "Reset" untuk menetapkan semula tetapan penyemak imbas. Untuk perubahan berlaku, tutup dan lancarkan semula IE8 apabila tetapan semula telah disahkan.

Memasang semula IE8

Sekiranya menetapkan semula IE8 tidak menyelesaikan masalah pembekuan dan pemadaman, penyahpasangan penyemak imbas yang rosak dan pemasangan semula salinan baru diperlukan. Untuk menyahpasang IE8, lancarkan Panel Kawalan dari menu "Mula". Kemudian klik "Program dan Ciri" untuk melancarkan tetingkap program. Apabila anda sampai ke tetingkap ini, mengklik "Hidupkan atau matikan ciri Windows" akan memaparkan IE8 dan komponen Windows yang lain. Apabila anda mengosongkan kotak IE8 dan mengklik "Ya", penyemak imbas akan dinyahpasang secara automatik. Apabila proses selesai, mulakan semula komputer anda dan pasang semula salinan penyemak imbas baru terus dari laman web Microsoft.

Petua

Mengemas kini Internet Explorer 8 dengan bug dan pembaikan komponen terkini dapat meningkatkan prestasi penyemak imbas. Cari dan pasang kemas kini menggunakan alat "Pembaruan Sistem" yang terdapat di menu Mula. Mengemas kini program anti-virus dan firewall anda juga dapat meningkatkan keselamatan komputer anda. Program yang ketinggalan zaman tidak dapat mengesan parasit baru, jadi rujuk manual program anda jika anda tidak pasti cara memasang kemas kini definisi virus baru. Di samping itu, menjalankan pemeriksaan virus dan perisian hasad yang kerap meningkatkan kemungkinan mengesan parasit berbahaya sebelum boleh membahayakan komputer anda atau mempengaruhi penyemak imbas anda. Sebelum memasang alat tambah, sahkan bahawa mereka berasal dari laman web yang mempunyai reputasi baik untuk mengelakkan masalah.