Bahaya Pemecatan Disiplin

Pemilik perniagaan kecil sering mengambil pekerja ketika syarikat mereka berkembang sehingga mereka dapat fokus menjalankan perniagaan. Kualiti pekerja yang diambil oleh perniagaan dapat menentukan kejayaan atau kegagalan. Sekiranya pekerja tidak mengikuti peraturan perniagaan, dia boleh menghadapi pemberhentian disiplin. Walaupun murid mungkin diperlukan untuk menegakkan peraturan, pemberhentian disiplin boleh menimbulkan beberapa risiko kepada perniagaan.

Definisi

Pemecatan disiplin adalah penggantungan pekerja dari pekerjaan kerana dia melanggar peraturan dalam perniagaan. Contohnya, jika kilang menghendaki semua pekerja tiba di stesen mereka pada waktu tertentu, dan pekerja terlambat beberapa kali, pemilik kilang mungkin memberinya PHK disiplin. Pekerja yang diberhentikan kerja tidak dibayar. Dalam beberapa kes, majikan boleh memutuskan untuk memecat pekerja daripada menggantung mereka kerana melanggar peraturan kerja.

Tindakan undang-undang

Bahaya yang berpotensi memberikan PHK disiplin kepada pekerja adalah pekerja tersebut mungkin akan mengambil tindakan undang-undang terhadap anda sekiranya dia merasakan bahawa pemberhentian itu tidak adil. Sebagai contoh, jika pekerja berpendapat bahwa dia tidak melanggar peraturan, atau menganggap pengurus melakukan diskriminasi terhadapnya, dia dapat berusaha untuk menuntut. Prosiding undang-undang boleh menjadi mahal walaupun tidak menyebabkan kerosakan.

Pendapatan Berkurang

Kelemahan lain yang mungkin berlaku dari pemberhentian disiplin adalah bahawa perniagaan boleh mengalami kerugian pendapatan. Sebagai contoh, jika jurujual terbaik di syarikat kecil melanggar peraturan kerja, pemberhentian disiplin akan mengurangkan pendapatan. Banyak syarikat kecil yang mempunyai sedikit pekerja, jadi kehilangan walaupun seorang pekerja boleh memberi kesan besar pada seberapa cekap perniagaan itu beroperasi.

Perolehan

Perolehan menerangkan kadar di mana perniagaan mengambil pekerja baru untuk menggantikan pekerja lama. Pemecatan disiplin boleh menyebabkan pergantian yang lebih tinggi kerana pekerja yang digantung boleh memilih untuk mencari pekerjaan baru dan bukannya menunggu masa penggantungan berakhir. Perolehan yang tinggi boleh memakan kos bagi perniagaan kerana memerlukan masa dan usaha untuk merekrut, mengambil dan melatih pekerja baru. Dalam perniagaan kecil, pemilik mungkin bertanggungjawab untuk melatih pekerja baru, yang dapat mengalihkan masa dari tugas penting lain.