Berapa Kos Memulakan Tatu Tatu?

Anda telah menyelesaikan magang dan menghabiskan beberapa tahun bekerja sebagai artis tatu pengembara di kedai orang lain. Sekarang anda berfikir untuk mengambil risiko dan membuka tempat anda sendiri. Sebelum berhenti kerja, anda harus mengambil kira kos yang terlibat dalam permulaan tatu. Setelah mempertimbangkan kos penuh, anda boleh mula menulis rancangan perniagaan anda dan mengambil langkah untuk memulakan tempat anda sendiri.

Sewa

Sewa adalah kos berubah yang akan banyak bergantung pada tempat anda merancang untuk membuka kedai. Sewa di bandar-bandar besar selalunya lebih tinggi daripada sewa di pinggir bandar dan luar bandar. Di dalam bandar, kawasan kejiranan yang lebih bergaya dan diperdagangkan akan lebih mahal untuk disewa di kawasan yang kurang menarik. Banyak tuan tanah komersial meminta anda menandatangani pajakan terlebih dahulu, selalunya untuk jangka masa lebih lama daripada pajakan kediaman. Walaupun harganya boleh dirundingkan dan anda akan membayar sewa setiap bulan, akan ada banyak kos yang berkaitan dengan menandatangani pajakan.

Perabot

Walaupun anda dapat menampung ruang menunggu anda dengan kerusi standard, tato memerlukan perabot khusus. Negeri dan kota memiliki peraturan yang ketat mengenai perabot yang digunakan di daerah tempat pelanggan bertatu. Sekiranya perabot anda tidak mematuhi piawaian tempatan, anda boleh ditutup dan lesen anda dibatalkan. Biasakan diri anda dengan keperluan tempatan, dan beli hanya dari syarikat yang pakar dalam perabot kedai tatu.

Bekalan Tatu

Untuk tatu, anda memerlukan bekalan kuasa, mesin tatu dan pelbagai jarum. Bekalan tambahan yang diperlukan untuk tatu termasuk pisau cukur untuk mencukur pelanggan, stensil untuk menerapkan reka bentuk dan sarung tangan getah untuk tatu secara kebersihan. Pelanggan ingin melihat karya seni dengan teliti sebelum memutuskan untuk mendapatkan tatu dari anda, dan mempunyai buku seni kilat, serta portfolio pelanggan yang bertatu sebelumnya, akan membantu orang memutuskan mereka mahu kerja yang dilakukan oleh anda.

Kos Lain

Permit dan lesen memerlukan banyak wang, begitu juga dengan mengeluarkan berita mengenai perniagaan anda melalui pengiklanan dan pemasaran. Seperti perniagaan lain, kedai tatu memerlukan bekalan pejabat seperti telefon, mesin fotokopi, komputer dan mesin faks. Daftar tunai adalah mustahak untuk menyimpan wang, dan peti keselamatan akan membolehkan anda menyimpan sejumlah wang yang lebih besar ketika perubahan diperlukan. Banyak kedai tatu hanya tunai; namun, jika anda ingin mengambil kad kredit, anda juga memerlukan terminal.

Jumlah Kos

Jumlah kos akan berbeza-beza bergantung pada tempat anda membeli barang dan tempat anda membuka perniagaan. Contoh rancangan perniagaan di Bplans.com menganggarkan kos permulaan kedai tatu baru akan melebihi $ 25,000.