Apa Kesan yang Mempunyai Tempoh Pembayaran Akaun yang Lebih Panjang terhadap Kitaran Penukaran Tunai bagi Syarikat?

Mana-mana orang perniagaan kecil sedar akan pentingnya kecairan - mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk membayar bil. Itulah sebabnya pemilik dan pengurus perniagaan memantau kitaran penukaran tunai, yang memberitahu anda betapa cepatnya syarikat itu dari membayar tunai untuk inventori hingga menerima wang tunai untuk inventori yang dijualnya. Faktor utama dalam mengira kitaran penukaran tunai syarikat adalah tempoh hutang akaun: Semakin lama tempohnya, semakin pendek kitarannya.

Unsur

Kitaran penukaran tunai dapat dikira dari data yang tersedia pada kunci kira-kira dan penyata pendapatan syarikat anda. Ia mempunyai tiga elemen: "hari inventori", yang rata-rata memberitahu anda berapa lama item berada dalam inventori sebelum menjual; "hari terima akaun," atau hari A / R, yang memberitahu anda berapa lama pelanggan anda perlu membayar bil mereka; "hari bayar akaun," atau hari A / P, yang memberitahu anda berapa lama syarikat anda membayar pembekal sendiri. Secara amnya, anda mahu hari inventori dan hari A / R anda rendah dan hari A / P anda tinggi. Sekilas mengenai formula di sebalik kitaran menjelaskan mengapa.

Formula

Rumus untuk kitaran penukaran wang tunai, disingkat CCC, adalah seperti berikut:

CCC sama dengan (Hari inventori) ditambah (Hari belum terima akaun) tolak (hari dibayar Akaun)

Kitaran penukaran tunai untuk satu item berfungsi seperti ini: Item tersebut masuk ke dalam inventori dan jam mula berdetik. Semakin hari item tersebut tidak dijual, semakin lama kitarannya. Setelah item tersebut dijual, anda kemudian menambahkan jumlah hari yang diperlukan pelanggan untuk membayar, dengan andaian pelanggan membeli secara kredit; semakin lama menunggu, semakin lama kitarannya. Akhirnya, anda tolak bilangan hari yang anda boleh tunggu sebelum anda perlu membayar pembekal untuk item tersebut. Oleh kerana anda mengurangkan nombor ini, semakin lama anda sabar untuk membayar inventori anda - semakin lama tempoh pembayaran akaun anda, dengan kata lain - semakin pendek kitarannya.

Pengiraan

Untuk mengira hari inventori syarikat anda selama satu tahun, mulakan dengan mengira inventori purata anda: Tambahkan nilai inventori anda pada awal tahun ke nilai pada akhir tahun dan bahagikan dengan 2. Bagilah purata inventori anda dengan jumlah anda kos barang yang dijual untuk tahun ini, dan kalikan jumlah ini dengan 365 untuk menentukan hari inventori.

Untuk mengira hari A / R, pertama-tama dapatkan baki penghutang akaun purata anda dengan menambahkan angka awal tahun dan akhir tahun dari kunci kira-kira anda dan bahagikan dengan 2. Bahagikan baki purata anda dengan jumlah jualan anda untuk tahun ini dan darabkan hasilnya dengan 365.

Akhirnya, untuk mendapatkan hari A / P, hitung baki hutang akaun purata anda dengan cara yang sama seperti yang anda anggap rata-rata inventori dan rata-rata akaun belum terima. Bagilah purata dengan jumlah kos barang yang anda jual untuk tahun ini dan kalikan dengan 365.

Pertimbangan

Sekiranya anda agresif dalam mengumpulkan dari pelanggan, atau anda melakukan penjualan tunai yang tidak mempunyai hari A / R sifar, anda melakukan tugas yang baik untuk membalikkan inventori anda dan anda mempunyai tempoh pembayaran akaun yang panjang, ada kemungkinan wang tunai negatif kitaran penukaran, yang pada dasarnya bermaksud pembekal anda membantu membiayai perniagaan anda. Tetapi terlalu mustahil untuk memberi penekanan terlalu banyak pada pemendekan kitaran; mengetepikan pembekal anda terlalu lama dan anda berisiko merosakkan atau merosakkan hubungan anda. Pada akhir akaun yang perlu dibayar, pemilik perniagaan mesti mencapai keseimbangan antara mengetatkan kitaran dan membuka saluran bekalan mereka.