Cara Berkongsi Folder di Komputer Dengan Orang Lain

Mendapatkan folder dari satu komputer ke komputer lain di pejabat anda mungkin kelihatan seperti tugas yang menakutkan, terutamanya jika folder tersebut mengandungi sebilangan besar fail. Nasib baik, anda boleh berkongsi folder dengan pengguna lain dengan menggunakan beberapa teknik yang berbeza, walaupun tidak setiap kaedah sesuai dengan keperluan anda. Banyak bergantung pada ukuran folder yang ingin anda kongsi dan dengan siapa anda mahu membaginya.

1

Kongsi folder anda melalui rangkaian, jika anda tersambung ke satu. Folder boleh dikongsi dengan pengguna lain di rangkaian, dengan syarat mereka mengetahui kelayakan masuk. Sekiranya komputer rangkaian anda berada di domain yang sama, klik kanan folder yang ingin anda bagikan, tahan kursor tetikus di atas "Kongsi Dengan" dan pilih "Orang Tertentu", yang harus membuka wizard Perkongsian Fail. Masukkan nama orang yang anda mahu berkongsi foldernya di kotak teks yang dihasilkan; secara bergantian, klik anak panah drop-down di sisi kotak teks dan pilih "Cari Orang", atau klik "Semua Orang" jika anda ingin berkongsi dengan semua orang di domain. Klik "Tambah" dan kemudian klik "Kongsi."

2

Muat naik folder anda ke perkhidmatan penyimpanan awan seperti Google Drive, Microsoft SkyDrive, Dropbox atau Box (pautan di Sumber). Ikuti arahan untuk membuka akaun dan memuat turun perisian yang berlaku untuk perkhidmatan yang anda gunakan. Anda mesti membuka akaun Gmail untuk Google Drive atau akaun Microsoft untuk SkyDrive. Muat naik folder anda ke storan awan. Ikuti arahan dari perkhidmatan anda untuk membolehkan pengguna lain mengakses folder yang dimuat naik.

3

Salin folder anda ke pemacu denyar USB dan berikan pemacu denyar kepada pengguna komputer lain. Pemacu kilat adalah peranti penyimpanan mudah alih yang dapat digunakan untuk menyimpan pelbagai jenis fail dan folder. Pasang pemacu denyar ke port USB di komputer anda, tunggu komputer mengenali pemacu, dan kemudian akses ke pemacu denyar. Klik kiri folder fail yang ingin anda kongsi, kemudian seret dan lepaskan pada pemacu denyar. Tunggu fail disalin; kemudian lepaskan pemacu kilat dan berikan kepada pengguna lain supaya dia dapat memindahkan folder ke komputernya.

4

Gunakan alat ZIP untuk memampatkan folder dan hantarkan fail yang di-zip ke penerima. Klik kanan folder yang ingin anda bagikan, pilih "Kirim Ke" dan klik "Folder yang dimampatkan (zip)." Lampirkan fail zip ke e-mel dan hantar ke pengguna lain. Sekiranya folder anda besar dan mengandungi banyak fail, fail yang dizip mungkin lebih besar daripada yang boleh ditangani oleh penyedia perkhidmatan e-mel anda, menjadikan pilihan ini tidak praktikal, tetapi ia akan berfungsi dengan baik untuk fail yang lebih kecil.