Bagaimana Menjadi Perekrut Pekerjaan

Menggaji dan mengekalkan pekerja selalunya merupakan bahagian penting dalam kejayaan organisasi. Perekrut pekerjaan mencari, menyaring, memilih dan menggaji pekerja untuk organisasi. Profesional ini boleh bekerja secara dalaman untuk majikan, agensi kakitangan atau syarikat perekrutan, dan mungkin pakar dalam industri tertentu atau sebahagian dari proses merekrut. Biro Statistik Tenaga Kerja menyenaraikan gaji rata-rata nasional $ 45,470 pada bulan Mei 2008. Untuk menjadi perekrut pekerjaan, ia memerlukan pendidikan dan dedikasi untuk mendapatkan pekerjaan yang memenuhi harapan anda.

  1. Dapatkan ijazah sarjana muda. Sebilangan besar majikan memerlukan ijazah sarjana muda dalam bidang sumber manusia, psikologi atau pentadbiran perniagaan untuk pekerjaan ini. Pekerjaan ini memerlukan kemahiran wawancara yang kuat, kemampuan untuk menjaga perkara dan maklumat sulit, serta kemahiran perniagaan yang kuat untuk memahami tujuan dan nilai organisasi, serta menerjemahkan tujuan dan nilai tersebut kepada calon. Ijazah sarjana muda dalam disiplin yang meningkatkan kemahiran ini akan meningkatkan peluang pekerjaan.

  2. Buat resume untuk menarik perhatian majikan. Objektif kerjaya anda haruslah spesifik dengan menunjukkan semangat anda untuk menjadi perekrut pekerjaan. Sorot pendidikan, kemahiran dan sifat peribadi yang anda rasa akan menjadikan anda berjaya dalam pekerjaan ini. Walaupun anda tidak mempunyai pengalaman profesional yang berkaitan, pengalaman dalam perkhidmatan pelanggan atau penjualan akan menunjukkan kemampuan anda untuk bekerja dengan baik dengan individu dalam lingkungan pasukan, kerana pekerjaan ini memerlukan hubungan yang luas dengan individu. Pastikan resume anda profesional dan tidak ada kesalahan tatabahasa. Sebagai perekrut, tugas anda adalah memastikan calon memberikan resume yang profesional dan ditulis dengan baik, jadi sangat penting untuk memberi contoh kemahiran dan kebolehan tersebut.

  3. Bercakap dengan perekrut berpengalaman untuk mengetahui lebih lanjut mengenai profesion ini. Anda boleh pergi ke pusat kerjaya institusi pendidikan anda, serta keluarga dan rakan untuk mencari profesional dalam industri ini. Kemukakan pertanyaan mengenai kerjaya dan tanggungjawab harian mereka. Sekiranya anda dihubungi untuk temu ramah, menunjukkan anda mempunyai pengetahuan mengenai tanggungjawab pekerjaan itu akan memberi kesan kepada bakal majikan.

  4. Memohon pekerjaan perekrut pekerjaan. Sertakan surat lamaran kepada majikan untuk menunjukkan minat anda dalam profesion ini. Peluang pekerjaan anda akan meningkat sekiranya anda melamar sebanyak mungkin pekerjaan yang berkaitan. Gelaran pekerjaan yang berkaitan dengan pekerjaan ini termasuk perekrut eksekutif, pakar pekerjaan dan penemuduga. Ramai majikan mengambil lulusan baru dan bersedia melatih pekerja baru. Walaupun anda merasakan kemahiran anda tidak memenuhi syarat pekerjaan, tetap mengemukakan permohonan dan menyambung kerja untuk pembukaan pekerjaan.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pengurus Sumber Manusia

Pengurus sumber manusia memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 106,910 pada 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada tahap rendah, pengurus sumber manusia memperoleh gaji 25 peratus $ 80,800, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 145,220, yang bermaksud 25 peratus memperoleh lebih banyak. Pada tahun 2016, 136.100 orang bekerja di AS sebagai pengurus sumber manusia.