Cara Membuat Neraca Dari Jadual C

Neraca adalah rekod aset dan liabiliti anda dan nilai saham pemegang saham anda. Pemegang saham adalah orang yang melabur dalam perniagaan anda. Jumlah aset anda mesti sama dengan jumlah liabiliti dan nilai saham pemegang saham anda semasa anda melengkapkan kunci kira-kira. Anda boleh mendapatkan banyak maklumat aset dan liabiliti anda pada borang C Jadual IRS dari pemfailan cukai terkini anda. Kunci untuk menggunakan Jadual C untuk membuat kunci kira-kira adalah memisahkan kewangan peribadi anda dari perniagaan kecil anda. Oleh itu, lebih baik anda membayar gaji yang terpisah dari keuntungan anda, yang perlu anda lakukan sekiranya anda memiliki syarikat.

1

Cari semua rekod perniagaan kecil anda, termasuk penyata bank akhir tahun, maklumat pinjaman dan rekod yang menunjukkan nilai harta tanah, peralatan dan stok pemegang saham sekarang. Susun maklumat di meja anda dalam timbunan berasingan.

2

Gunakan perisian hamparan anda untuk membuat borang atau cengkerang untuk kunci kira-kira anda. Taipkan nama syarikat anda dan pusatkan di bahagian atas kunci kira-kira anda. Taipkan "Neraca" pada baris kedua, kemudian masukkan tahun di mana anda melaporkan maklumat anda. Pisahkan halaman hamparan anda menjadi dua bahagian. Buat bahagian berasingan untuk aset, pelaburan dan harta tanah dan peralatan di sebelah kiri hamparan anda. Tambahkan bahagian untuk liabiliti dan ekuiti atau saham pemegang saham di sebelah kanan hamparan anda.

3

Mulakan dengan bahagian aset pada kunci kira-kira anda. Catat wang tunai yang anda ada pada akhir tahun pada kunci kira-kira anda, atau jumlah dalam akaun pemeriksaan perniagaan anda. Dapatkan maklumat ini dari penyata bank Disember anda. Masukkan baki wang tunai kecil yang anda ada pada akhir tahun juga. Buat bahagian di bawah aset untuk penghutang akaun dan masukkan jumlah pembayaran tertunggak yang terhutang pelanggan kepada anda pada hari terakhir tahun ini. Pergi ke Bahagian III Jadual C dan cari nilai inventori anda, yang merupakan item yang tidak anda jual. Masukkan nombor tersebut di bawah "inventori" pada kunci kira-kira anda. Masukkan nilai bahan dan bekalan pada kunci kira-kira anda dari Jadual C. Masukkan nilai akhir tahun harta tanah dan peralatan anda pada kunci kira-kira anda. Masukkan sebarang perbelanjaan susut nilai dari Bahagian II Jadual C.Kurangkan perbelanjaan susutnilai anda dari harta dan peralatan anda untuk mendapatkan nilai bersih kedua-duanya. Masukkan nombor tersebut di bahagian bawah bahagian tanaman dan inventori anda pada kunci kira-kira.

4

Klik ke sebelah kanan kunci kira-kira anda dan mulakan memasukkan liabiliti anda. Masukkan jumlah semua bil yang belum dibayar pada akhir tahun di bawah akaun yang perlu dibayar. Lihat Jadual C di bawah Bahagian II untuk memeriksa maklumat ini. Lihatlah pelbagai perbelanjaan yang telah dibayar, termasuk iklan, faedah, gadai janji, perkhidmatan undang-undang dan profesional serta pembaikan dan penyelenggaraan. Periksa sama ada anda masih berhutang kepada vendor. Kurangkan jumlah yang anda bayar tahun lalu dengan jumlah keseluruhan yang terhutang untuk memperoleh jumlah wang yang perlu dibayar. Masukkan sebarang gaji yang anda bayar pada akhir tahun di bawah "gaji yang perlu dibayar" pada kunci kira-kira. Gunakan Jadual C untuk mengetahui jumlah tepat yang anda bayar dalam upah pada akhir tahun.

5

Cari penyataan yang menunjukkan jumlah saham pemilikan bernilai pada akhir tahun. Dapatkan maklumat dari akauntan anda jika anda tidak memilikinya, terutamanya jika dia menyimpan rekod korporat anda. Tambahkan jumlah itu ke liabiliti anda. Pastikan jumlah semua aset sama dengan jumlah keseluruhan semua liabiliti dan nilai saham pemilikan.