Cara Mengendalikan Persembahan PowerPoint yang Berkesan

Microsoft PowerPoint adalah tambahan yang berharga untuk rangkaian perisian perniagaan kecil mana pun. Ini membolehkan anda membuat, mengurus dan menampilkan persembahan kepada pelanggan dan pekerja anda. Perwakilan visual membantu menerangkan idea anda dengan lebih terperinci, sehingga seseorang yang tidak mempunyai pengetahuan teknikal dapat mencerna isi pelajarannya. Melakukan persembahan PowerPoint yang berkesan memerlukan reka bentuk yang menarik, format yang mudah dilayari dan banyak latihan.

1

Pastikan persembahan PowerPoint anda pendek dan tepat. Hadkan ukuran tidak lebih dari 10 hingga 15 slaid. Gunakan titik peluru yang merangkum apa yang akan anda bincangkan semasa pembentangan. Perlu diingat bahawa slaid PowerPoint adalah sokongan untuk persembahan anda, bukan penopang.

2

Sediakan fail persembahan PowerPoint anda dengan masa dan animasi hanya jika benar-benar diperlukan, dan anda telah melatih peralihan secara menyeluruh. Semasa anda menjalankan pembentangan, anda tidak mahu tayangan slaid PowerPoint berjalan sendiri semasa anda masih meluangkan masa anda untuk menerangkan satu perkara secara terperinci.

3

Sorot titik peluru penting dalam persembahan anda dengan menjadikannya tebal atau lebih besar daripada teks lain pada setiap slaid. Jangan takut meletakkan satu atau dua lapisan pada slaid jika anda merasakan bahawa ia akan membantu mengukuhkan pandangan anda.

4

Siapkan skrip jika perlu untuk melatih semula persembahan anda tetapi hafal maklumat daripada membaca daripadanya kata demi kata. Anda boleh membawa skrip untuk merujuk sesekali, tetapi tidak bergantung pada skrip untuk petunjuk anda.

5

Berlatih membuat persembahan menggunakan tayangan slaid PowerPoint di hadapan rakan atau rakan sekerja sebelum anda pergi ke mesyuarat untuk memastikan bahawa persembahan berjalan lancar. Setelah melakukan larian awal ini, anda mungkin memutuskan susunan persembahan yang berbeza atau ingat untuk menambahkan titik peluru penting pada persembahan. Berlatih persembahan sekurang-kurangnya sekali lagi sebelum menyelesaikan bahan.

6

Berpakaian sesuai untuk persembahan anda. Penting untuk menghadirkan diri secara profesional, tetapi cubalah untuk tetap konsisten dengan kod pakaian khusus atau budaya korporat apabila mungkin. Apa sahaja yang anda pakai, pastikan anda selesa dan tidak mementingkan penampilan diri kerana boleh memberi kesan negatif terhadap kualiti persembahan anda.

7

Berdiri semasa persembahan PowerPoint anda dan bercakap dengan jelas pada jumlah yang boleh diterima oleh semua orang di dalam bilik. Lakukan kontak mata dengan pelbagai kenalan utama dan arahkan ke item penting yang disorot di skrin PowerPoint tepat sebelum anda menerangkan maklumat dengan lebih terperinci.

8

Jelaskan kepada kumpulan anda bahawa anda akan mengadakan sesi soal jawab pada akhir perjumpaan. Dengan cara ini anda tidak perlu risau tentang gangguan semasa pembentangan yang boleh menyebabkan anda tidak mengikut jalan.

9

Ikuti kaedah peralihan yang konsisten sepanjang pembentangan. Mula-mula menerangkan perkara yang akan anda bicarakan dengan soalan atau pernyataan. Contohnya, "Menurut anda mengapa lebih banyak orang membeli Widget A dan bukannya Widget B?" Kemudian tunjukkan slaid untuk dilihat dengan jawapannya. Ini kadang-kadang dipanggil "Kaedah Pengukuhan." Sampaikan idea utama setiap slaid, dan kemudian bincangkan jawapan atau maklumat dengan lebih terperinci.