Cara Membuat Panorama Dengan Picasa

Panorama menyapu, dilihat dalam filem, mural dinding dan bahkan di Web, memikat penonton dengan memaparkan pemandangan yang lebih luas yang dapat dilihat oleh mata. Salah satu cara untuk membuat panorama adalah dengan mengambil beberapa gambar subjek dari sudut yang berbeza. Contohnya, anda mungkin mengambil satu foto perniagaan anda, berpusing ke kiri beberapa darjah dan mengambil yang lain. Akhirnya anda akan berakhir dengan beberapa foto yang membentuk panorama ketika anda menyatukannya secara mendatar. Sekiranya perniagaan anda tidak mempunyai perisian khas yang dapat melakukan ini, buat gambar panorama menggunakan program Picasa percuma Google.

1

Salin atau pindahkan foto yang akan membentuk panorama ke folder Gambar Saya. Melakukan ini menjadikannya lebih mudah untuk memilihnya di Picasa dan mengaturnya kemudian.

2

Cari ikon folder "Gambar" di panel Folder program dan klik ikon itu. Picasa memaparkan gambar kecil gambar folder di panel Gambar. Klik dan seret gelangsar di bawah panel itu untuk menjadikan lakaran kecil lebih besar atau lebih kecil. Menjadikannya lebih kecil membolehkan anda melihat lebih banyak daripadanya sekaligus.

3

Tahan kekunci "Ctrl" anda dan klik foto yang akan membentuk panorama. Semasa anda mengklik foto, ia akan muncul di panel Pemilihan di sudut kiri bawah program.

4

Klik butang "Buat Kolaj". Dapatkan ini di sudut kiri atas panel Gambar. Picasa menyusun gambar di panel Kolaj.

5

Klik dan seret gambar untuk menyusunnya secara mendatar dalam panorama seolah-olah anda sedang mengumpulkan teka-teki gambar. Apabila anda mengklik gambar, bulatan muncul di dalam gambar. Titik merah muncul di luar bulatan.

6

Klik titik dan seret ke atas dan ke bawah jika anda perlu memutar gambar ke kiri atau kanan. Seret titik ke kiri atau kanan untuk menjadikan gambar lebih kecil atau lebih besar. Ini adalah alat ukuran yang tidak biasa yang juga membolehkan anda memutar gambar dalam masa nyata. Terus sesuaikan gambar anda sehingga ukurannya sama dan mereka saling bersebelahan tanpa ada jurang di antara mereka.

7

Klik "Buat Kolaj" dan kemudian klik "Kolaj Selesai (Klik untuk Melihat)" untuk melihat panorama.