Bos Negatif dan Bagaimana Mereka Mempengaruhi Tempat Kerja

Terdapat beberapa perkara yang lebih buruk bagi pekerja daripada berjalan ke tempat kerja dan memukul dinding negatif yang mengelilingi tempat kerja. Pengurus negatif boleh menimbulkan kritikan yang tidak diingini terhadap pekerjaan pekerja dan sering membuat pekerja merasa bahawa hanya sedikit yang mereka atau syarikat dapat lakukan dengan betul. Tempat kerja umumnya bertindak buruk terhadap pengurus negatif.

Visi Syarikat

Pengurus yang memfokuskan pada negatif seseorang, situasi atau produk tidak mungkin dapat melihat potensi positif. Apabila pengurus memikirkan masalah, dan bukannya memusatkan perhatian pada penyelesaian, visi syarikat menjadi sesat. Tempat kerja menjadi tidak stabil apabila dikendalikan oleh seseorang yang berpandangan negatif. Sekiranya syarikat berusaha untuk mendapatkan tempat kerja yang optimis dan positif, pengurus yang negatif akan menghalang syarikat daripada mencapai tujuan tersebut.

Hubungan Pekerja

Orang positif biasanya tidak mahu mengelilingi diri mereka dengan negatif. Pengurus negatif secara tidak sengaja dapat menjauhkan diri dari pekerja mereka. Apabila itu berlaku, komunikasi di tempat kerja biasanya terputus, yang boleh menyebabkan pekerja kecewa dan pengeluaran kurang optimum. Salah satu aset utama pengurus adalah kemampuannya bekerja dengan pekerjanya. Tidak mungkin pengurus negatif menguruskan setiap pekerja dengan berkesan, kecuali sebahagian besar pekerjanya juga berpandangan negatif. Sekiranya tenaga kerja menjadi negatif, semakin banyak masalah yang timbul, kerana pekerja mungkin mula bimbang tentang pekerjaan mereka, tidak menyukai syarikat dan menjadi sinis mengenai masalah yang berkaitan dengan pekerjaan.

Peningkatan Pekerja

Ketidakupayaan untuk meningkatkan pekerja adalah masalah yang menimpa banyak pengurus negatif. Peningkatan pekerja yang disebabkan oleh pengurusan negatif biasanya merupakan produk ketakutan, yang tidak efektif dalam jangka masa panjang. Sebilangan besar orang secara semula jadi bertindak balas terhadap positif lebih baik daripada negatif. Klinik Mayo menjelaskan bahawa satu teori mengapa positif lebih banyak daripada negatif adalah pemikiran positif membantu orang mengatasi situasi tertekan, seperti yang timbul di tempat kerja. Sebagai contoh, anggap seorang pekerja gagal mencapai matlamat penjualannya untuk suku tersebut. Pengurus yang negatif cenderung menekankan prestasi penjualan yang buruk dan menjelaskan semua cara prestasi pekerja merugikan syarikat. Kritikan itu mungkin akan berakhir tanpa poin positif, seperti menunjukkan pekerja berprestasi lebih baik daripada suku terakhir.

Membantu Pengurus Negatif Meningkatkan

Sebuah syarikat mesti menyampaikan kepentingan positif kepada semua pengurus. Menjelaskan bahawa positif membantu pekerja meningkat, mengurangkan tekanan pekerja dan memikat diri ke persekitaran kerja yang lebih baik adalah kaedah terbaik untuk membantu pengurus memahami kepentingan positif. Sebuah syarikat yang benar-benar prihatin dengan tingkah laku pengurusnya juga harus mendesak pekerja untuk menghubungi pengurusan atasan atau sumber manusia sekiranya mereka percaya pengurus bertindak tidak wajar. Pengurus yang enggan mengubah kaedah pengurusan negatif mereka harus disiplin atau diberhentikan.