Cara Mengiklankan Stesen Radio Anda Secara Percuma

Memikat pendengar ke stesen radio baru, terutama dengan anggaran yang kecil, boleh menjadi sesuatu yang mencabar, kerana pendengar radio cenderung sangat setia dengan stesen yang mereka dengarkan sekarang. Menurut akhbar Britain, The Guardian, satu pertiga pendengar tidak menukar stesen dalam perjalanan ke tempat kerja dan kebanyakan pendengar hanya menggunakan dua stesen seminggu. Walau bagaimanapun, gabungan strategi pengiklanan klasik dan baru dapat membantu menarik pendengar baru dan berita stesen anda tersebar.

Media Sosial

Media sosial menjadi semakin banyak kaedah penggunaan iklan kerana keberkesanannya dan kerana ia percuma. Stesen radio dapat menggunakan media sosial dengan berkesan dengan meminta DJ berinteraksi dengan pendengar. StreamFinder.com menunjukkan bahawa membuka dialog antara DJ dan penonton boleh menjadi alat pemasaran yang bermanfaat. Seorang DJ, misalnya, dapat mengajukan pertanyaan kepada pendengar dan juga mempostingnya di halaman Facebook stesen dan umpan Twitter, mengundang pendengar untuk memberi respons, dan kemudian membaca respons di udara. Ini akan menarik pendengar untuk kedua-duanya mengawasi laman media sosial radio dan juga mendengar untuk melihat apakah nama dan komen mereka membuat gelombang udara. Semakin banyak orang yang menggunakan kaedah ini, semakin baik peluang untuk disebarkan kepada "rakan" dan "pengikut" mereka yang sudah bersambung dengan stesen radio.

Peraduan dan Hadiah

Menjalankan pertandingan dan menghadiahkan hadiah secara langsung dapat membuatkan orang ramai mendengar dan malah mendorong perkongsian media sosial. Sebagai contoh, jika anda menjalankan peraduan, entri "yuran" untuk setiap peserta boleh menjadi dua bahagian media sosial atau siaran yang mempromosikan stesen. WebsiteBroker.com menunjukkan bahawa stesen radio membuat penonton mendengarkan sebentar sebelum mengumumkan pemenang atau kata "kod" rahsia. Sekiranya anda memberikan hadiah secara langsung, tentukan sekumpulan masa untuk melakukannya, tetapi bukan waktu tertentu, sehingga orang cenderung untuk terus mendengarkan. Hadiah itu juga sesuatu yang tidak ketara, seperti 30 saat masa siaran untuk memberi suara kepada rakan misalnya, jadi tidak ada kos yang berkaitan dengannya.

Acara

Mengadakan acara dapat membantu menarik pendengar ke stesen radio dengan murah. Tawarkan perniagaan tempatan peluang untuk menyiarkan rancangan radio anda dari tempat mereka, yang seterusnya akan berfungsi sebagai iklan percuma untuk mereka, dan iklan dari mulut ke mulut dari rancangan akan memberi manfaat kepada stesen. Anda juga boleh menawarkan kepada DJ dan menyiarkan dari acara tempatan, seperti prom sekolah menengah atau upacara pencahayaan pokok Krismas di bandar, untuk memperluas jangkauan anda.

Keratan Akhbar

Tulislah siaran akhbar sebelum dan sesudah setiap pertandingan dan acara dan serahkan kepada surat khabar tempatan dan stesen televisyen untuk memaksimumkan jangkauan mereka. Ini akan mendorong orang ramai untuk mendengar stesen untuk mendengar siaran tertentu atau mengambil bahagian dalam peraduan atau bahkan menghadiri acara yang anda siarkan. Walaupun mereka hanya melihat siaran akhbar selepas acara itu, ia dapat menarik mereka untuk mendengar stesen anda untuk peraduan dan acara yang akan datang.