Perbezaan Antara Usahasama & Perkongsian Umum

Mengambil pasangan boleh memberi tenaga kepada perniagaan kecil anda dan memberi anda sumber yang tidak akan anda miliki sendiri. Tetapi perkongsian juga bermaksud anda harus berkongsi keuntungan perniagaan. Anda harus melihat pelbagai jenis perkongsian yang menguntungkan perniagaan kecil sehingga anda dapat memilih yang paling sesuai untuk anda. Khususnya, periksa sama ada anda mahukan perkongsian sementara untuk usaha sama atau perkongsian umum untuk semua usaha perniagaan anda.

Usaha sama

Anda membentuk usaha sama untuk melaksanakan projek tertentu untuk masa yang terhad. Anda dan pasukan perniagaan lain untuk mengejar peluang yang tidak dapat anda jalani sendiri. Sebagai contoh, jika syarikat mengeluarkan produk yang mungkin baik di Eropah, ia boleh bekerjasama dengan syarikat yang sudah mempunyai pengedaran dan hubungan di Eropah dan berkongsi keuntungan dari usaha baru itu. Usaha itu akan berlangsung selagi projek itu tetap menguntungkan.

Perkongsian Umum

Apabila anda membuat perkongsian umum, pengaturannya adalah kekal. Anda berkongsi perniagaan dalam apa jua bahagian yang anda setuju, dan kedua-dua rakan kongsi terlibat dengan semua usaha, inisiatif dan usaha pengembangan produk seluruh syarikat. Walaupun anda boleh memiliki pasangan pasif yang hanya melaburkan wang, pasangan itu berhak untuk menanyakan perniagaan dan mengemukakan bantahan mengenai operasi.

Elemen Perjanjian Usahasama

Anda boleh membentuk usaha sama melalui perjanjian lisan, atau anda boleh mendokumentasikan pengaturan di atas kertas. Walau bagaimana pun, kedua-dua pihak harus jelas mengenai berapa peratus usaha yang dimiliki oleh setiap pihak, bagaimana keuntungan akan dibahagi, berapa pelaburan yang mesti dikeluarkan dari setiap rakan kongsi, bagaimana aset akan dibahagi dan tanggungjawab apa yang dimiliki oleh setiap rakan kongsi.

Elemen Perkongsian Umum

Rakan kongsi umum mempunyai hak milik perniagaan, bukan sekadar usaha. Ini termasuk harta benda perniagaan, hak cipta, peralatan, inventori dan kenderaan. Rakan kongsi juga mempunyai tanggungjawab untuk cukai dan perbelanjaan. Anda boleh membentuk perkongsian umum tanpa perjanjian bertulis, tetapi kontrak menjelaskan hak dan tanggungjawab setiap pasangan dan dapat melindungi anda sekiranya berlaku perselisihan. Sekiranya anda tidak mempunyai perjanjian bertulis dan anda kerap melakukan perniagaan dengan seseorang dan berkongsi keuntungan, orang itu boleh mendakwa anda mempunyai perkongsian walaupun anda tidak menganggapnya sebagai satu.