Bagaimana Menjadi Penjual Kereta Kecil

Cari niche anda dalam industri kereta yang kompetitif dan buka pengedar kereta kecil. Di sini, anda memenuhi pangkalan pelanggan tertentu - keluarga besar mungkin tidak membeli dari anda, tetapi seseorang yang mencari perjalanan mewah atau model ekonomi yang menjimatkan bahan bakar pasti akan memeriksa anda. Harga gas dan ekonomi, walaupun selalu berubah-ubah, dapat menarik pelanggan ke kedai anda jika mereka ingin menjimatkan wang ketika masa-masa buruk.

1

Kecilkan fokus kereta kecil anda. Tentukan jenis kereta kecil yang akan anda jual. Adakah anda ingin menjual kereta sport mewah atau hatchback hibrid yang efisien bahan bakar? Walaupun anda boleh menawarkan pelbagai gaya kereta di dealer anda, anda mahukan tumpuan umum. Pelanggan yang membeli kereta sukan tidak akan berminat dengan kumpulan kacukan anda.

2

Sejajarkan diri dengan pengeluar kereta. Pengedar kereta baru memberi tumpuan kepada penjualan satu atau dua jenama kenderaan. Jadi, anda mungkin memilih untuk menjual kereta kecil Toyota atau kereta kecil Ford. Atau, anda boleh membuka lot kereta terpakai, di mana anda mengalu-alukan semua barang-barang kecil. Tentukan apa yang anda ingin jual sebelum anda membuka pintu.

3

Dapatkan lesen peniaga dari jabatan kenderaan bermotor di negeri anda. Setiap negeri mempunyai syarat yang berbeza untuk mendapatkan lesen, tetapi anda boleh mengemukakan permohonan, memeriksa tempat dan pejabat anda dan mungkin mengambil ujian peniaga yang dikendalikan oleh negeri. Hubungi Jabatan Kenderaan Bermotor (DMV) negeri anda untuk keperluan tertentu.

4

Cari pasukan jualan dengan pengalaman penjualan kereta kecil. Kirimkan iklan di laman web pekerjaan dan akhbar tempatan untuk menarik pasukan jualan yang berkelayakan. Fokus pada pekerja yang mempunyai pengalaman penjualan kereta kecil - seseorang yang terbiasa menjual trak gas-gas mungkin tidak seefektif orang yang mengetahui selok-belok barisan kereta hibrid baru.

5

Mengadakan acara perasmian di dealer anda. Apabila lot anda penuh dengan kereta kecil yang siap dijual, adakan acara dengan makanan, hiburan dan istimewa untuk pembeli yang berminat. Sekiranya kawasan anda belum mempunyai pengedar khusus untuk kereta kecil, anda akan menarik minat mereka yang ingin mengurangkan. Latih pasukan jualan anda sebelum acara besar sehingga mereka memahami keistimewaan yang anda tawarkan dan mempunyai pengetahuan yang kuat mengenai kereta kecil di lot.