Apakah Kelemahan Pemasaran?

Sekiranya anda ingin membina kedudukan yang kompetitif di pasaran, lakukan analisis SWOT. Kerangka analisis SWOT mengenal pasti kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman. Dengan memusatkan perhatian pada kelemahan pemasaran syarikat anda secara khusus, anda memperoleh pandangan yang dapat membantu anda membuat perubahan untuk memperbaiki atau membalikkan masalah.

Definisi

Kelemahan adalah batasan atau kesalahan syarikat atau rancangan pemasaran anda yang menghalangnya daripada mencapai matlamatnya. Kelemahan ini adalah pertimbangan dalaman atau kerentanan yang boleh menyebabkan pendapatan berkurang atau kegagalan syarikat anda. Kawasan di mana syarikat anda mungkin terdedah harus dikenal pasti dan dianalisis. Dua jalan yang dapat membantu anda mengenal pasti kelemahan adalah kesihatan syarikat semasa dan arah tuju syarikat itu.

Jenis Kelemahan

Kelemahan mana-mana organisasi boleh merangkumi masalah pengeluaran atau kualiti perkhidmatan, seperti ketika perhatian lebih diperlukan untuk memenuhi harapan pengguna, mesin sudah ketinggalan zaman atau personel tidak terlatih. Lokasi syarikat mungkin merupakan pertimbangan logistik atau kewangan yang melemahkan kedudukannya di pasaran, terutama jika kos pengangkutan meningkat. Penyelidikan yang buruk mengenai struktur harga juga dapat merugikan syarikat; sebagai contoh, apabila produk atau perkhidmatannya berharga lebih tinggi daripada persaingannya. Kempen pengiklanan yang tidak berkesan yang gagal menjana penjualan atau pengiktirafan jenama adalah contoh kelemahan pemasaran. Sekiranya syarikat anda gagal memanfaatkan peluang baru untuk pertumbuhan, peluang yang terlepas ini adalah kelemahan yang boleh menjejaskan bahagian pasaran anda.

Pertandingan

Analisis pesaing adalah alat utama untuk membantu anda mengenal pasti kelemahan syarikat anda. Sekiranya produk pesaing anda adalah "fikiran terdahulu", ini bermaksud bahawa pengguna memikirkan produk tersebut sebagai pilihan terbaik ketika mempertimbangkan pembelian. Kurangnya pengetahuan mengenai produk atau perkhidmatan pesaing anda mewujudkan titik buta yang boleh membuat anda tidak berpuas hati dengan rancangan pemasaran anda. Sekiranya produk anda tidak menonjol, anda mungkin perlu mempertajam kisah anda mengenai cara syarikat atau produk anda berbeza dari persaingan anda.

Cara Membuat SWOT

Adalah keuntungan syarikat untuk bersikap proaktif dalam membuat keputusan struktur pemasaran atau organisasi yang sukar. Mulakan dengan membuat senarai hingga 10 kekuatan dan kelemahan, kemudian kaji senarai tersebut untuk memastikannya difahami dengan jelas. Dengan senarai yang lengkap, sumbang saran cara anda dapat meminimumkan kelemahan pemasaran anda dan membuat matlamat yang dapat diukur. Analisis SWOT harus menangani masalah yang paling mempengaruhi garis bawah syarikat anda.