Perbezaan Antara Kedudukan Jenama & Pemasaran Sasaran

Pemilik perniagaan kecil tahu bahawa iklan yang berkesan sangat penting untuk mencari pelanggan dan meningkatkan penjualan mereka. Mengembangkan iklan persuasif bergantung pada dua proses utama: mengenal pasti dan belajar mengenai pengguna produk yang dimaksudkan, dan mewujudkan jenama yang tidak dapat dilupakan dengan pelanggan tersebut. Walaupun perniagaan yang agak kecil dapat memperoleh kehadiran yang menguntungkan di pasaran jika pengurus mereka mengetahui asas pemasaran sasaran dan kedudukan jenama.

Asas Pemasaran Jenama dan Sasaran

Pemasaran adalah proses mempersembahkan produk kepada pengguna dengan tujuan menjamin penjualan. Pada umumnya orang biasa dengan pemasaran dari iklan, tetapi lebih sedikit yang mengetahui usaha besar penyelidikan dan pengembangan yang masuk ke dalam strategi pemasaran. Pemasar melakukan kajian yang luas mengenai tingkah laku, trend dan psikologi pengguna dalam usaha memahami dan memanfaatkan sifat keputusan pembelian pengguna. Dalam banyak kes, usaha ini dimulakan dengan pengenalpastian pasaran sasaran dan berakhir dengan kedudukan jenama syarikat untuk menguasai pasaran tersebut.

Mengenal pasti Sasaran Pasaran

Salah satu jenis pemasaran yang berkesan adalah pemasaran sasaran. Penyasaran merangkumi kedua-dua penyelidikan mengenai pelanggan berpotensi atau semasa dan membuat keputusan tentang bagaimana pelanggan tersebut dilayan. Proses ini biasanya melibatkan beberapa bentuk segmentasi pasar - memecah seluruh populasi pengguna berpotensi menjadi beberapa kategori yang relevan dengan pilihan dan citarasa pembelian mereka, dan kemudian mengenal pasti kategori mana yang mungkin berminat dengan produk yang dimaksud. Sebagai contoh, syarikat yang menghasilkan pakaian untuk wanita umumnya tidak berminat untuk menjual kepada lelaki, dan syarikat yang menghasilkan produk yang mahal biasanya tidak berusaha menjualnya kepada pengguna yang ingin menjimatkan wang.

Kedudukan Jenama

Kedudukan jenama adalah proses pemasaran sasaran yang benar-benar diperoleh untuk produk pengiklan. Dalam mensasarkan pasaran, syarikat mengenal pasti ciri pengguna yang akan berminat dengan produk mereka. Mereka juga mengumpulkan maklumat mengenai selera, pilihan dan keperluan pengguna ini. Kedudukan jenama menggunakan iklan dan komunikasi lain untuk membuat imej dalam fikiran pengguna - disebut jenama - yang dihubungkan oleh pengguna dengan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh perniagaan. Dengan reka bentuk, kedudukan jenama memenuhi minat, keperluan dan selera pengguna di pasaran sasaran.

Perbezaan Utama

Walaupun pemasaran sasaran dan kedudukan jenama berkait rapat, mereka bukan proses yang sama. Mensasarkan pasar adalah proses pemasaran yang lebih besar kepada pengguna sasaran - ini merangkumi penyelidikan segmentasi pasar dan praktik penentuan kedudukan jenama. Penentuan kedudukan hanya melibatkan pelbagai strategi dan projek yang dimulakan syarikat untuk menyampaikan jenama ke pasaran sasaran. Untuk berjaya dalam pemasaran sasaran, perniagaan mesti dapat menargetkan pengguna dan meletakkan jenama mereka. Perniagaan dapat mengetahui dengan tepat segmen pengguna yang berminat dengan produk mereka dan masih tidak berjaya mencapai pengiktirafan jenama mereka dengan pengguna tersebut.