Bagaimana Mengetahui Jika Pencetak Sesuai Dengan Laptop

Menambah pencetak ke komputer riba yang anda gunakan untuk perniagaan bermaksud memilih perkakasan yang menawarkan keserasian dengan komputer dan keperluan output anda. Bergantung pada sama ada anda mahu menggunakan periferal anda di pejabat atau di jalan raya, dan tahap prestasi apa yang anda perlukan, anda boleh memilih peranti yang sesuai dengan jangkaan anda. Untuk menilai keserasian, perhatikan spesifikasi pencetak dengan teliti.

Pelantar

Sama ada anda menggunakan komputer riba Mac atau Windows, anda memerlukan pencetak yang menyokong platform pengkomputeran pilihan anda. Tanpa kemampuan untuk menyambungkan peranti dan membuat sistem anda mengenalinya sebagai periferal yang dapat dialamatkan, anda mungkin juga tidak mempunyai pencetak yang terpasang sama sekali. Sekiranya anda mencari perkakasan di kedai runcit, periksa spesifikasi yang dipaparkan pada model demonstrasi, atau cari logo Apple atau Microsoft pada kotak produk. Semasa melakukan carian dalam talian, lihat laman web peniaga atau pengeluar Internet untuk mengetahui spesifikasi lengkap.

Sistem operasi

Hanya kerana pencetak menyokong platform anda tidak bermaksud ia akan berfungsi dengan versi sistem operasi anda, terutamanya jika anda menggunakan perkakasan yang lebih baru dengan OS yang lebih lama. Kerana pencetak memerlukan perisian pemacu untuk berkomunikasi dengan perisian aplikasi anda melalui OS anda, anda memerlukan pemacu yang menyokong konfigurasi komputer anda sekarang. Beberapa pencetak yang lebih baru memberikan sokongan penggantian untuk sekurang-kurangnya satu generasi OS yang lebih tua daripada versi di pasaran. Periksa bahagian muat turun di laman web pengeluar untuk perisian pemacu yang sesuai dengan keperluan anda.

Antara muka

Sekiranya anda merancang untuk memasang pencetak baru anda terus ke port komputer riba, anda memerlukan perkakasan yang menyokong standard sambungan yang sesuai dengan pencetak - biasanya USB - yang ditawarkan oleh komputer anda. Di luar antara muka itu sendiri, anda memerlukan port yang tersedia untuk digunakan atau pencetak yang boleh disambungkan ke hab USB berkuasa bas. Hitungkan jumlah terbesar peranti USB yang anda gunakan dalam satu masa dan bandingkan jumlahnya dengan port pada sistem anda. Untuk sambungan tanpa wayar, anda memerlukan rangkaian yang ada untuk mengakses pencetak atau peranti yang menyokong akses tanpa wayar. Sekali lagi, sedikit kerja rumah di laman web pengeluar akan membolehkan anda mengatur pencetak yang anda sedang mempertimbangkan untuk masuk atau keluar.

Pertimbangan Lain

Bergantung pada cara anda menggunakan komputer riba untuk tujuan perniagaan, anda mungkin memerlukan pencetak yang boleh anda bawa di jalan raya. Pencetak mudah alih merupakan kelas peranti yang berasingan, memandangkan kekangan merancang perkakasan yang sesuai dengan kit alat perjalanan pejuang jalan raya. Selain pencetak resit yang dirancang untuk mendokumentasikan transaksi runcit, hampir semua perkakasan output yang boleh dibawa bergantung pada mekanisme inkjet. Di luar ukuran keserasian sederhana dengan komputer anda sendiri, cari peranti yang menawarkan kualiti cetakan yang anda perlukan. Periksa juga jumlah halaman yang boleh anda cetak pada satu set kartrij dan ketahui seberapa banyak halaman yang tersedia dalam perjalanan anda.