Bagaimana Mac & PC Boleh Membuat Panggilan Video?

Anda boleh membuat panggilan video ke komputer lain menggunakan perisian seperti Skype atau secara langsung di dalam Penyemak Imbas Web anda. Sekiranya anda hanya mahu bersembang video, anda boleh menggunakan Panggilan Video Facebook atau mengadakan pertemuan kumpulan di Google Hangouts. Sekiranya anda ingin mengadakan perbualan video segera tanpa memuat turun perisian atau mendaftar ke laman web tertentu, anda boleh membuat ruang sembang segera di Tinychat.

Skype

Skype adalah aplikasi yang tersedia untuk Windows, Mac dan Linux. Untuk menggunakan Skype, anda perlu memuat turun dan memasang program ke komputer anda dan kemudian membuat nama pengguna dan kata laluan yang unik. Setelah akaun anda dibuat, anda boleh menambahkan orang ke senarai kenalan anda untuk berbual dengan mereka. Panggilan Skype adalah peribadi dan anda boleh berbual video hanya dengan orang yang berada dalam senarai kenalan anda. Skype juga mempunyai perkhidmatan premium yang membolehkan anda berbual video dengan kumpulan sehingga 10 orang.

Google Hangouts

Google Hangouts membolehkan anda menghubungi rakan anda dari dalam penyemak imbas Web anda. Untuk menjalankan Google Hangouts, anda memerlukan akaun Google+. Setelah memasang pemalam sembang video, anda boleh membuka bar sisi "Hangouts" dengan menekan ikon tanda petik hijau dan putih. Semasa memulakan Hangout baru, anda dapat menambahkan rakan anda ke perbualan menggunakan nama, alamat e-mel, nombor telefon atau lingkaran Google+ di mana mereka dikategorikan. Sekiranya anda sibuk dan tidak mahu diganggu, anda boleh menetapkan pemberitahuan Hangouts ke "Tunda" untuk mengelakkan gangguan.

Facebook

Panggilan Video Facebook menambah fungsi video ke sembang Facebook anda. Untuk menggunakan Panggilan Video Facebook, anda harus melengkapkan persediaan sekali sahaja yang dapat diselesaikan dari halaman Panggilan Video Facebook rasmi (pautan di Sumber.) Setelah dipasang, anda boleh memulakan sembang video dengan rakan anda dengan mengunjungi Garis Masa mereka dan mengklik ikon gear. Hanya rakan yang disahkan yang boleh menghubungi anda di Facebook, dan anda mempunyai pilihan untuk mengabaikan panggilan jika anda memilih.

Tinychat

Tinychat adalah laman web yang dikhaskan untuk mengadakan perbualan video dalam talian dengan rakan atau orang asing. Anda boleh menggunakan laman web ini dengan atau tanpa mendaftar. Semasa membuat ruang sembang baru, anda akan diberi URL unik yang dapat digunakan oleh rakan anda untuk memasuki ruangan tersebut. Dengan mendaftar, anda akan membuka pilihan lebih lanjut, seperti kemampuan melindungi ruangan anda dengan kata laluan dan menyesuaikan URL. Anda boleh memilih sama ada anda mahu membenarkan tetamu tanpa nama memasuki bilik, dan anda juga mempunyai pilihan untuk melarang orang dan mencegah penstriman kamera web tanpa kebenaran anda.