Cara Menggunakan WAP untuk Menyambung ke Hotspot WiFi Kejiranan

Protokol Aplikasi Tanpa Wayar adalah teknologi komunikasi yang mendasari bagi banyak peranti mudah alih seperti telefon bimbit yang membenarkan akses Internet terhad tanpa penyemak imbas lengkap. Beberapa telefon yang menggunakan WAP diaktifkan Wi-Fi dan dapat dihubungkan dengan menggunakan tempat panas tempatan, sementara yang lain memerlukan isyarat secara langsung dari menara sel tempatan untuk mengakses Web. Sebilangan besar laman web yang dioptimumkan WAP menawarkan fungsi separa yang terbaik, biasanya menyediakan cara untuk mengakses perkhidmatan yang sensitif pada waktu atau lokasi dengan cepat dari telefon yang dibolehkan WAP.

1

Kaji dokumentasi yang disertakan dengan telefon bimbit anda untuk mengesahkan bahawa dokumen itu sesuai dengan tempat panas tanpa wayar.

2

Hidupkan ciri Wi-Fi telefon semasa anda berada di kawasan panas Wi-Fi di kawasan sekitar. Prosedur untuk melakukan ini berbeza dari satu peranti mudah alih ke yang lain. Rujuk dokumentasi produk anda jika anda tidak pasti bagaimana untuk meneruskannya.

3

Lancarkan penyemak imbas Web telefon anda dan ikuti langkah-langkah yang digariskan di halaman arahan untuk mendapatkan akses penuh ke Internet melalui isyarat WAP.