Mengawal Bahasa Vulgar di Tempat Kerja

Kesalahan dan kata-kata tidak senonoh tidak mempunyai tempat di tempat kerja. Kata-kata tidak senonoh tidak profesional, penggunaannya dapat menyebar melalui tenaga kerja dan jika masalahnya tidak dibendung, ini mungkin menjadi hal biasa. Mengendalikan bahasa kesat di tempat kerja bukanlah tugas yang mudah bagi pemilik perniagaan kecil, tetapi ia harus ditangani. Dengan menetapkan peraturan dan garis panduan khusus dan menegur mereka yang menggunakan bahasa tidak senonoh, budaya tempat kerja yang lebih damai dapat dicapai.

1

Menetapkan dasar tidak senonoh toleransi. Lepaskan dasar syarikat baru yang menangani penggunaan bahasa kesat di tempat kerja. Perincikan perkataan dan frasa mana yang tidak boleh diterima dan beritahu pekerja bahawa tindakan akan diambil sekiranya dasar baru tidak dipatuhi.

2

Galakkan penggunaan balang sumpah. Apabila pekerja mengucapkan ungkapan tidak sopan, dia harus memasukkan wang ke dalam jar sumpah. Siapkan sistem yang semakin meningkat untuk senonoh. Kata-kata yang kurang menyakitkan boleh bernilai 25 sen, sementara kata-kata yang sangat menyinggung akan berharga satu dolar. Gunakan hasil untuk wang tunai pejabat atau untuk majlis pejabat masa depan. Apabila pekerja dipukul tepat di poketnya, itu adalah motivator kuat untuk perubahan.

3

Mengupah jurulatih profesional. Perkhidmatan seperti Cuss Control Academy menawarkan intervensi di tempat kerja dan bimbingan mengenai cara yang sesuai untuk bercakap di tempat kerja dan dengan orang ramai. Sekiranya seorang pekerja selalu mempunyai mulut yang tidak sopan, dia mungkin memerlukan latihan untuk mempelajari tingkah laku baru.

4

Teguran pesalah dengan pantas. Sekiranya pekerja melihat bahawa satu orang boleh melepaskan diri dari dasar tidak senonoh, polisi anda tidak akan membebankan. Berhati-hati dengan teguran dan jika perlu, mulakan polisi langkah demi langkah, seperti amaran lisan untuk kesalahan pertama, amaran bertulis untuk kesalahan kedua yang akan masuk dalam rekod pekerja dan jika perlu langkah yang lebih berat, seperti demotasi atau pemecatan . Berhati-hati dengan hukuman yang berat - pastikan hukuman itu sesuai dengan jenayah. Kata sumpah yang sederhana dan tidak menyinggung tidak boleh dianggap sama dengan kata-kata yang tidak sopan.

5

Ganjaran pekerja yang tidak menggunakan bahasa kesat. Anda bahkan boleh membuatnya seronok dengan menggunakan sistem yang serupa dengan promosi keselamatan kerja, "X jumlah hari tanpa kemalangan." Siapkan sistem untuk merakam berapa hari berlalu tanpa senonoh dan setelah jumlah tertentu dicapai, seluruh tenaga kerja diberi penghargaan. Ini akan meningkatkan tekanan rakan sebaya untuk mengawal bahasa kasar.