Cara Memeriksa Kakitangan Terhadap Senarai Pemerhatian Kerajaan

Dalam iklim politik dan undang-undang hari ini, syarikat harus lebih berhati-hati daripada sebelumnya untuk memastikan pekerja mereka tidak menanggung tanggungjawab. Menyekat penjenayah atau orang haram boleh membawa denda, tuntutan mahkamah dan tindakan pengawalseliaan. Penyiasatan latar belakang, yang merangkumi pemeriksaan senarai Warga Negara dan Orang yang Diblokir oleh Jabatan Perbendaharaan AS, telah menjadi amalan sumber manusia yang biasa, yang disarankan oleh organisasi yang merangkumi Persatuan Pengurusan Sumber Manusia. Lembaga Pengawalseliaan Industri Kewangan memerlukan pemeriksaan warga negara yang dilantik khas untuk semua pekerja firma pelaburan dan bank.

Syarikat yang melakukan usaha wajar, akan mendapati Pejabat Kawalan Aset Asing Luar Negara AS telah menjadikan senarai ini sangat mudah diakses oleh orang ramai. Anda boleh menyemak senarai secara langsung, atau melalui firma carian latar belakang.

Menyemak Senarai Warganegara yang Ditetapkan Khas

1

Lawati laman web Pejabat Aset Asing Asing Jabatan Perbendaharaan AS, di mana senarai warganegara yang ditunjuk khas disiarkan. Laman web ini menyediakan senarai yang paling terkini untuk orang ramai.

2

Periksa halaman di mana nama keluarga pekerja anda akan muncul jika dia berada di atasnya. Senarai ini mengikut urutan abjad, dan menamakan individu dan organisasi yang disyaki dan perniagaan.

3

Sewa perkhidmatan penyiasatan latar belakang sebagai alternatif. Tinjau skrin yang menyenaraikan pilihan latar belakang yang ditawarkan oleh perkhidmatan anda. Dalam kebanyakan kes, perkhidmatan anda akan mempunyai menu pilihan "a la carte".

4

Pilih Senarai OFAC atau SDN dari pilihan anda. Jenis pilihan pemeriksaan latar belakang lain mesti ada pada skrin yang sama. termasuk carian jenayah di seluruh negara, di seluruh negeri dan negara.

5

Kembali dalam beberapa jam untuk melihat hasilnya. Sebilangan besar syarikat penyiasatan latar belakang utama dapat memeriksa senarai warganegara yang ditentukan khas dalam sehari. Namun, jika anda menjalankan serangkaian pemeriksaan, laporan dapat memakan waktu beberapa hari dan bahkan berminggu-minggu bergantung pada hasil dan komplikasi yang mungkin timbul. Sekatan jalan untuk pemeriksaan latar belakang yang lengkap mungkin merangkumi mahkamah tertutup di pelbagai bidang kuasa, universiti yang meluangkan masa mereka untuk menjawab permintaan pengesahan pendidikan dan memeriksa semula latar belakang tersebut jika mereka mendapat data pangkalan data jenayah.