Makna Untung Kasar

Sama ada seseorang menjalankan syarikat, mempertimbangkan pelaburan atau menasihati syarikat mengenai strategi pertumbuhan, menentukan keuntungan kasar adalah langkah penting. Angka ini berkaitan dengan angka dan pemotongan yang dapat menunjukkan kesihatan kewangan keseluruhan syarikat, bahagian dan kecekapannya. Walaupun ia adalah nombor yang mudah dikira, ia sering disalahpahami dan dianggap penting.

Definisi

Keuntungan syarikat boleh merujuk kepada salah satu daripada dua nombor: untung kasar atau untung bersih. Keuntungan kasar dikira dengan mengurangkan jumlah kos barang yang dijual dari jumlah hasil penjualan. Itu tidak mengambil kira cukai, hutang atau gaji pentadbiran. Perbelanjaan ini digunakan untuk mengira keuntungan bersih. Keuntungan kasar sangat penting dalam mengira margin kasar (untung kasar dibahagi dengan penjualan), yang mengukur kecekapan. Penting untuk mempunyai peratusan margin kasar yang kuat dan untuk mengesan peratusan keuntungan dan kerugian untuk melihat trend negatif sebelum perniagaan menghadapi masalah kewangan.

Kasar Tinggi

Sebuah syarikat dengan keuntungan kasar yang tinggi sering dapat membelanjakan lebih banyak untuk pemasaran dan pengiklanan. Ini menggambarkan pasukan pengurusan yang menggunakan sumber dan bakat dengan cekap untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan yang dijual. Kasar tinggi menunjukkan syarikat dalam keadaan kewangan yang kukuh. Industri tertentu secara semula jadi mempunyai keuntungan kasar yang lebih tinggi, seperti industri perisian, di mana kos barang rendah untuk harga dan pengembangan diperhitungkan menjadi keuntungan bersih.

Kasar rendah

Syarikat yang mempunyai margin keuntungan kasar rendah kemungkinannya tidak berada dalam keadaan kesihatan kewangan yang kuat. Ini adalah petanda bahawa ada atau akan ada masalah bagi syarikat, kerana ia tidak dapat melakukan penyelidikan dan pengembangan untuk mengembangkan perniagaan kerana hanya tinggal sedikit gaji dan cukai. Syarikat yang beroperasi dengan margin keuntungan yang rendah pada amnya memberikan kos kepada pelanggan bila dan di mana pasaran membenarkannya.

Membandingkan Jabatan

Dalam melihat keuntungan kasar, syarikat dapat menguraikan keuntungan ini oleh setiap bahagian syarikat. Ini membantu menentukan sama ada Widget A adalah produk yang lebih menjimatkan kos daripada Widget B. Ia membolehkan syarikat menganalisis di mana untuk meneruskan pembuatan atau mungkin mengurangkan kos. Ini penting untuk difahami di mana keuntungan kasar sebaiknya dibelanjakan dalam penyelidikan dan pengembangan atau pemasaran produk dan perkhidmatan yang paling menguntungkan.

Pembiayaan Kreatif

Perbezaan antara keuntungan kasar dan bersih adalah bagaimana syarikat dapat kreatif dalam perakaunan. Dengan meningkatkan gaji dan kos lain yang tidak berkaitan langsung dengan pembuatan dan pembuatan barang, sebuah syarikat dapat mengurangkan pembayaran pelabur. Ini sering dilihat pada syarikat muda, yang menggunakan perbezaan untuk pembangunan dan pertumbuhan untuk melabur di masa depan dan bukannya menyebarkan keuntungan.