Kadar Cukai untuk Pemilikan Tunggal

Sekiranya anda mempunyai atau ingin memulakan perniagaan kecil tanpa rakan kongsi atau merupakan kontraktor bebas (freelancer), anda mempunyai hak milik tunggal. Sekiranya anda adalah kontraktor bebas dan menerima borang 1099 pada akhir tahun atau menjana pendapatan dari hubungan bukan pekerja, anda harus memfailkan sebagai pemilik tunggal yang bekerja sendiri untuk memanfaatkan perbelanjaan yang boleh ditolak untuk menurunkan tanggungan cukai anda. IRS menganggap hak milik tunggal sebagai entiti yang tidak boleh ditanggung. Semua pendapatan adalah milik pemilik dan ditambahkan ke pendapatan peribadinya, tertakluk pada kadar cukai peribadi.

Paparan IRS

Tanpa korporat, LLC (syarikat liabiliti terhad) atau struktur perkongsian, IRS memandang semua perniagaan orang lain sebagai hak milik tunggal. Walaupun kadar cukai persekutuan boleh berubah setiap tahun, perniagaan anda dikenakan cukai sebagai orang biasanya menguntungkan. Dalam kebanyakan kes, kadar cukai peribadi lebih rendah daripada kadar korporat. Namun, ini bukanlah "makan tengah hari percuma". Beberapa kelebihan untuk mengurangkan pendapatan yang dikenakan cukai bagi syarikat tidak tersedia untuk individu, malah mereka yang memiliki hak milik tunggal.

Struktur yang Mengizinkan Rawatan Cukai Pemilikan Tunggal

Struktur perniagaan lain membenarkan pendapatan bersih dianggap sebagai pendapatan peribadi, seperti hak milik tunggal. LLC tidak membayar cukai pendapatan sebagai organisasi. Pendapatan bersih, setelah semua pemotongan perbelanjaan yang sah, mengalir ke pendapatan peribadi ahli (pemilik). Sekiranya anda LLC satu orang, kini dibenarkan di kebanyakan negeri, anda akan menikmati kadar cukai peribadi, seperti hak milik tunggal. Perkara yang sama berlaku jika perniagaan satu orang anda adalah syarikat S. Anda akan menikmati semua faedah syarikat, tetapi, seperti LLC, perniagaan ini tidak dikenakan cukai dan semua keuntungan bersih mengalir ke pendapatan peribadi pemilik.

Nilaikan Sebelum Anda Memilih

Nilai konsekuensi kadar cukai untuk kepemilikan tunggal anda dengan mengambil kira di mana anda mahu mengambilnya. Walaupun kadar cukai peribadi kontemporari lebih rendah daripada kadar korporat, Kongres AS dan Gedung Putih dapat mengubahnya setiap tahun. Sekiranya anda seorang kontraktor bebas atau pemilik perniagaan kecil yang memproyeksikannya tetap kecil, walau bagaimana pun menguntungkan, kepemilikan tunggal mungkin merupakan pilihan semasa dan jangka panjang terbaik. Sebaliknya, jika perniagaan anda boleh berkembang dan berkembang, anda mungkin ingin mempertimbangkan struktur korporat. Ingat, anda tidak mempunyai perlindungan aset syarikat atau LLC. Oleh itu, jika anda memiliki aset peribadi yang cukup besar (rumah, kereta, kapal, atau akaun pelaburan), anda masih boleh mempertimbangkan syarikat untuk melindungi aset anda dari serangan peribadi sekiranya berlaku masalah perniagaan.

Bantuan Penasihat Cukai

Walaupun kadar cukai pendapatan untuk hak milik tunggal lebih rendah daripada kadar korporat, anda harus mempertimbangkan untuk mengesahkan semula faedah ini dengan nasihat penasihat cukai yang berpengalaman. Kecuali perniagaan anda kecil atau anda mempunyai pengalaman cukai dunia nyata, anda harus berunding dengan penasihat dengan kepakaran yang terbukti untuk mengesahkan atau mencabar keputusan anda untuk kekal sebagai pemilik tunggal. Kos mengekalkan penasihat cukai yang kompeten dengan mudah dapat diimbangi oleh anda simpanan semasa atau kejayaan pertumbuhan jangka panjang.