Senarai Perkara Yang Perlu Dipikirkan Semasa Membuka Perniagaan

Membuka perniagaan memerlukan pertimbangan dan perancangan yang teliti. Pemilik perniagaan mesti melalui beberapa langkah untuk menyiapkan syarikat mereka dengan betul. Sebelum membuka perniagaan, anda harus membiasakan diri dengan apa yang diperlukan untuk memulakan dan mengendalikan perniagaan yang berjaya. Mengetahui apa yang harus dipertimbangkan sebelum membuka perniagaan dapat membantu anda mengembangkan strategi yang memberi anda peluang terbaik untuk memperoleh keuntungan dan menjalankan organisasi yang berjaya.

Kos Permulaan

Setiap syarikat baru memerlukan kos permulaan. Jumlah kos permulaan yang diperlukan bergantung pada jenis dan saiz perniagaan yang anda ingin buka. Sebelum memulakan perniagaan, anggarkan kos permulaan anda untuk menentukan sama ada anda mempunyai modal yang mencukupi. Kategori umum yang digunakan untuk mengira kos permulaan termasuk harga inventori, yuran pendaftaran perniagaan, komputer, perisian dan teknologi lain, kos pentadbiran dan pemasaran dan gaji pekerja.

Nama Perniagaan

Sebelum membuka pintu perniagaan anda, anda mesti memilih nama perniagaan. Memilih nama perniagaan yang tepat adalah penting untuk membina jenama dan reputasi yang kukuh. Sekiranya anda merancang untuk mendaftarkan perniagaan anda, anda mesti memilih nama perniagaan yang tidak didaftarkan ke syarikat lain. Nama perniagaan anda harus menonjol di fikiran pelanggan dan pesaing tetapi harus tetap sederhana agar orang mudah mengingatinya.

Pasaran sasaran

Tentukan pasaran sasaran anda sehingga anda tahu apakah ada permintaan untuk produk atau perkhidmatan anda dan cara terbaik untuk memasarkan perniagaan anda. Pertimbangkan demografi pasaran sasaran anda, termasuk usia, jantina, kejiranan, tahap pendapatan dan tingkah laku pengguna. Teliti pasaran sasaran anda dengan meneliti tinjauan pengguna, laporan banci dan maklumat pesaing.

Pertandingan

Untuk bersaing di pasaran, anda mesti mengetahui dan memahami pesaing anda. Teliti tahap ketepuan industri tertentu. Sebagai contoh, jika anda ingin membuka kedai roti tetapi lima kedai roti ada di lokasi yang anda inginkan, tahap persaingan yang tinggi mungkin menyukarkan untuk memperoleh keuntungan. Teliti kekuatan kelemahan dan pesaing anda dan buat produk atau perkhidmatan yang unik.

Lokasi Perniagaan

Lokasi syarikat anda penting untuk kejayaan perniagaan anda. Semasa memilih lokasi perniagaan, tentukan sama ada laman web ini sangat kelihatan dan dikunjungi oleh pelanggan. Sekiranya anda merancang untuk membuka perniagaan dari rumah, tentukan apakah industri yang anda masuki berfungsi sama seperti perniagaan dari rumah. Pelanggan harus merasa selamat mengunjungi perniagaan anda, dan lokasi anda harus mempunyai tempat letak kenderaan pelanggan yang mencukupi.

Struktur Perniagaan

Fikirkan jenis struktur perniagaan yang anda mahukan untuk perniagaan anda. Struktur perniagaan yang paling biasa merangkumi hak milik tunggal, perkongsian, syarikat dan syarikat liabiliti terhad. Teliti keperluan struktur perniagaan di negeri anda, termasuk bayaran pemfailan. Kaji kebaikan dan keburukan setiap struktur perniagaan sebelum membuat keputusan.

Keperluan Undang-Undang

Anda perlu mempertimbangkan keperluan undang-undang anda sebelum membuka perniagaan. Sekiranya anda merancang untuk mengambil pekerja, dapatkan maklumat mengenai keperluan cukai gaji negeri anda. Juga, tanyakan kepada IRS mengenai cukai yang diperlukan untuk struktur perniagaan anda. Siapkan buku syarikat anda dan buat polisi perakaunan untuk membantu anda mematuhi syarat undang-undang.