Faedah Cukai Membentuk Perkongsian Umum

Semasa memulakan perniagaan, anda mempunyai empat struktur utama untuk dipilih: sebuah syarikat, syarikat dengan tanggungan terhad, hak milik tunggal dan perkongsian. Liabiliti cukai perniagaan berbeza-beza bergantung pada struktur perniagaannya dan merupakan pertimbangan penting ketika memilih struktur. Perkongsian umum adalah dengan kepunyaan tunggal struktur perniagaan jenis termudah dan tidak memerlukan bentuk atau bayaran khas untuk ditubuhkan. Walau bagaimanapun, perkongsian umum menawarkan sedikit faedah cukai kepada pemilik perniagaan.

Liabiliti Cukai

Perkongsian umum tidak membayar cukai pendapatan. Walau bagaimanapun, pemilik atau rakan kongsi amnya melakukannya. Seperti syarikat hak milik tunggal dan syarikat berhad, perkongsian adalah entiti cukai lulus. Ini bermaksud keuntungan dan kerugian perkongsian turun kepada pemilik perniagaan, yang mesti menyatakan bahagian pendapatan perniagaan mereka atas penyata cukai peribadi mereka. Ini mengelakkan masalah cukai tertentu, seperti pencukaian pendapatan berganda, yang mesti ditangani oleh perniagaan yang disusun sebagai sebuah syarikat.

Perkongsian Umum vs Perkongsian Terhad

Kelebihan utama perkongsian terhad berbanding perkongsian umum ialah rakan kongsi yang terhad mempunyai tanggungjawab peribadi terhad atas hutang rakan kongsi, selagi mereka tidak terlibat secara langsung dalam pengurusan. Namun, di negeri-negeri tertentu, seperti California, perkongsian terhad mesti membayar cukai tahunan sebanyak $ 800. Perkongsian am tidak perlu membayar cukai tahunan.

Pembahagian Cukai

Kecuali ada pengaturan khusus antara rakan kongsi, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menganggap semua rakan kongsi sama ketika menghitung cukai. Ini bermakna sama ada anda rakan kongsi atau rakan kongsi yang baru dinaikkan pangkat yang tidak menyumbang aset kewangan untuk perkongsian itu, anda akan dikenakan cukai yang sama. Ini memberikan kelebihan cukai kepada rakan kongsi yang ada yang melihat bahagian mereka yang boleh dikenakan cukai dalam syarikat menurun apabila rakan kongsi baru bergabung. Sebaliknya, jika anda dijadikan rakan kongsi, anda mesti mengambil kira liabiliti cukai tambahan anda atas pemilikan bersama anda terhadap aset syarikat.

Anggaran Cukai

Perkongsian tidak perlu mengira atau membayar anggaran cukai. Ini adalah lanjutan semula jadi entiti lulus yang tidak bertanggungjawab untuk cukai pendapatan. Walau bagaimanapun, rakan kongsi dalam perkongsian umum mungkin perlu membayar anggaran anggaran setiap suku tahun, bergantung pada keadaan mereka. Sebagai contoh, rakan kongsi yang merupakan penduduk Amerika Syarikat dan yang berhutang dengan cukai $ 1,000 atau lebih mesti membayar anggaran cukai setiap suku tahun.