Permainan Latihan Keselamatan untuk Kumpulan

Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan (FEMA) mendorong perniagaan merancang prosedur keselamatan dan kecemasan supaya pekerja tahu apa yang harus dilakukan semasa kemalangan atau bencana. Sebahagian daripada proses tersebut melibatkan sesi latihan hosting di tempat kerja. Walau bagaimanapun, latihan tidak semestinya memberi perhatian kepada pekerja. Anda boleh menggunakan keseronokan dan permainan untuk memperkenalkan prosedur keselamatan dan melatih kakitangan anda.

Barang Beg Keselamatan

"Permainan pemadat" ini dirancang untuk memberi penjelajahan langsung kepada alat kecemasan perniagaan dan meminta setiap kumpulan mengemas beg keselamatan. Permainan ini menggunakan senarai kertas atau produk kehidupan sebenar. Dengan versi senarai, kumpulan diminta untuk membuat kit dari barang khayalan. Pendekatan produk memaparkan barang-barang sebenar, beberapa keselamatan layak dan yang lain tanpa nilai. Setelah kumpulan menyelesaikan proses pemadat, setiap kumpulan membandingkan senarai atau beg yang disumbat dengan senarai rasmi keperluan dan cadangan kit keselamatan dari Palang Merah Amerika atau FEMA. Kumpulan yang paling sesuai dengan senarai rasmi memenangi permainan.

Rancangan Pemindahan Maze

Rancangan evakuasi kecemasan memerlukan perniagaan menghantar laluan untuk digunakan dalam keadaan darurat. Permainan membantu mengukuhkan laluan melarikan diri di tempat kerja. Keluarkan atau tutup tanda-tanda evakuasi yang diposkan sekarang dan berikan setiap kumpulan dengan satu set tanda dan pelan lantai bangunan atau pejabat. Hantarkan kumpulan untuk menghantar papan tanda di kawasan bangunan tertentu, kemudian minta mereka menandakan papan tanda baru di peta. Setelah semua kumpulan kembali, bandingkan tanda pekerja dengan syarat rasmi yang dimandatkan oleh pegawai bandar, daerah atau bomba. Kumpulan yang paling hampir dengan papan tanda rasmi memenangi permainan. [Pemeriksaan fakta: # 3 & # 4 & Sumber # 6]

Permainan Perlawanan Keselamatan

Lembaran Data Keselamatan Bahan, atau MSDS, memberikan maklumat penting mengenai produk yang digunakan di tempat kerja dan prosedur keselamatan untuk digunakan semasa kemalangan. Buat permainan dengan meninjau barang yang digunakan di tempat kerja dan mengumpulkan MSDS untuk setiap bahan atau produk. Pengilang menawarkan helaian atau memuat turun bahan dari Internet. Buat kad indeks untuk setiap produk dan kad untuk prosedur keselamatan yang diperlukan. Buat kad untuk semua produk dan prosedur di tempat kerja. Permainan ini memerlukan padanan dua kad dari padang yang menunjukkan bahagian belakang kosong dari semua kad. Kumpulan memilih perlawanan dengan memerhatikan kad yang terdedah ketika kumpulan lain meneka dan mengingat lokasi. Pemenang membuat pertandingan keselamatan paling banyak.

Pertandingan Seni

Permainan melukis mengukuhkan maklumat keselamatan dengan memerlukan penyataan semula prosedur kecemasan. Tetapkan setiap kumpulan prosedur keselamatan yang berasingan. Sebarkan MSDS yang menerangkan proses keselamatan yang berkaitan dengan pekerjaan di tempat kerja dan minta kumpulan membuat langkah-langkah yang terlibat. Setelah semua kumpulan menyelesaikan gambar, minta satu kumpulan menyiarkan gambar di dinding dan minta kumpulan lain berjalan mengikut gambar. Minta kumpulan menerangkan proses keselamatan yang ditunjukkan dalam gambar. Ikuti proses ini untuk semua lukisan. Kumpulan yang menang memperoleh sambutan penonton yang paling tepat yang sesuai dengan arahan keselamatan MSDS.