Cara Mengira ROI untuk Latihan

Selalunya sukar untuk menetapkan dan membenarkan anggaran latihan, kerana menunjukkan pengembalian pelaburan syarikat untuk latihan boleh menjadi cabaran. Tetapi dengan mengikat latihan secara langsung ke faktor yang dapat diukur, seperti peningkatan produktiviti atau peningkatan proses, anda dapat memperoleh angka dolar yang mencerminkan nilai latihan ke garis bawah syarikat anda. Memilih faktor yang tepat untuk diukur, sebelum dan selepas latihan, membolehkan anda menunjukkan bagaimana latihan menghasilkan faedah kepada pekerja dan syarikat anda. Rumus standard untuk mengira ROI anda untuk latihan adalah ROI (peratusan) = ((Faedah kewangan - Kos Latihan) / Kos Latihan) x 100. ROI juga boleh diukur dari segi penurunan kos atau masa produk setiap item.

1

Pilih item diskrit untuk diukur, berdasarkan jenis latihan yang ditawarkan dan bidang perniagaan apa yang dirancang untuk memberi kesan. Sekiranya latihan ini bertujuan untuk mengajar proses baru yang lebih cepat untuk membuat widget, misalnya, kriteria asas anda untuk mengukur adalah berapa lama pekerja rata-rata membuat satu widget dan berapa harganya.

2

Ukur berapa lama pekerja rata-rata membuat widget sebelum latihan. Sekiranya jumlah purata widget yang dihasilkan bagi setiap pekerja adalah 60 per 40 jam, lima hari seminggu, pekerja rata-rata 12 setiap hari, atau 1.5 widget setiap jam.

3

Hitung pra-latihan, kos pengeluaran setiap widget syarikat. Harganya $ 180 setiap minggu bagi setiap pekerja untuk semua kos, termasuk upah, bahan, peralatan, kemudahan, pengedaran dan overhead. Pekerja membuat 60 widget setiap minggu, jadi setiap widget berharga $ 3 untuk dibuat syarikat. 60 widget yang sama dijual dengan harga $ 4 setiap satu, dengan keuntungan $ 1 setiap satu, atau $ 60 setiap minggu. Sepanjang 50 tahun bekerja, dengan mengandaikan waktu percutian dua minggu yang biasa, pekerja membuat cukup widget untuk memperoleh keuntungan $ 3,000 kepada syarikat itu.

4

Berikan latihan peningkatan proses kepada pekerja, dengan kos $ 1,000 setiap pekerja, untuk contoh ini. Sekiranya latihan berjaya, anda semestinya akan melihat lebih banyak widget dihasilkan setiap pekerja, setiap jam.

5

Ukur jumlah masa yang diperlukan pekerja untuk membuat widget setelah mereka berjaya menyelesaikan program latihan. Sekiranya pekerja sekarang membuat 80 widget setiap minggu, atau 16 widget setiap hari, rata-rata jumlah widget yang dihasilkan setiap pekerja sekarang adalah dua jam. Ini mencerminkan peningkatan pengeluaran per jam sebanyak 25 peratus oleh pekerja setelah mengikuti latihan - peningkatan yang jelas.

6

Hitung kos pengeluaran per-widget baru. Sejak menerima latihan, setiap pekerja rata-rata memperoleh dua widget setiap jam. Kos operasi setiap pekerja adalah sama - $ 180 seminggu - tetapi pekerja kini menghasilkan 80 widget setiap minggu, jadi kos per widget turun menjadi $ 2.25. Widget masih dijual dengan harga $ 4, tetapi oleh kerana kos pengeluaran telah menurun, keuntungan per-widget sekarang adalah $ 1.75. Oleh itu pekerja kini menghasilkan keuntungan bagi syarikat $ 140 setiap minggu, dengan keuntungan keseluruhan $ 7,000 setahun - satu lagi kenaikan yang jelas.

7

Ketahui faedah bersih untuk syarikat anda - dalam contoh ini, faedahnya adalah peningkatan keuntungan yang dihasilkan untuk syarikat oleh pekerja selama setahun. Sebelum berlatih, keuntungan tahunan yang dihasilkan adalah $ 3,000 bagi setiap pekerja, berdasarkan 3,000 widget setahun yang masing-masing menghasilkan keuntungan $ 1. Pekerja itu kini membuat 4,000 widget setiap tahun, dengan keuntungan per-widget $ 1,75, jadi jumlah keuntungan tahunan dari pengeluaran widget pekerja tersebut adalah $ 7,000. Keuntungan yang meningkat adalah $ 4,000.

8

Hitung ROI untuk latihan pekerja itu, menggunakan formula standard. Gunakan faedah bersih - peningkatan keuntungan - dan kos latihan yang dinyatakan di atas. Dalam contoh ini, ROI (peratusan) = (($ 4,000 - 1,000) / 1,000) x 100, atau (3,000 / 1,000) x 100, atau 3 x 100, untuk peratusan pulangan pelaburan sebanyak 300. Oleh itu, latihan ini dapat ditunjukkan berkesan dan bermanfaat, kerana anda mendapat pulangan $ 3 untuk setiap $ 1 yang dibelanjakan untuk latihan.