Potongan Cukai untuk Mengendalikan Bukan Untung

Untuk diiktiraf secara rasmi sebagai organisasi bukan untung memerlukan pemfailan penggabungan dengan IRS dan negara tempat kediaman sah organisasi. Kerana diasumsikan tujuan penggabungan ini adalah untuk memberikan khidmat masyarakat daripada beroperasi sebagai perniagaan tradisional, ada undang-undang khusus yang berkaitan dengan status bebas cukai yang diberikan kepada organisasi nirlaba. Di peringkat persekutuan, peraturan cukai mengenai organisasi bukan untung terdapat dalam Seksyen 501 (c) (3).

Cukai Pendapatan Negeri

Syarikat yang diberi status bukan untung oleh negara tidak diharuskan membayar cukai pendapatan negara. Walaupun beberapa pendapatan dijangka akan diperoleh untuk membayar gaji pentadbir dan perbelanjaan overhed seperti gaji dan utiliti pekerja, tidak ada bahagian dari pendapatan yang diperoleh akan dikenakan cukai di peringkat negeri. Namun, eksekutif bukan untung harus menyadari perlunya melaporkan dan membayar pajak atas pendapatan yang dihasilkan melalui aktiviti perniagaan yang tidak berkaitan, seperti iklan atau penajaan.

Cukai Pendapatan Persekutuan

Sebagai tambahan kepada status bebas cukai peringkat negeri dan tempatan, organisasi bukan untung tidak diharuskan membayar cukai persekutuan atas pendapatan. Penggubal undang-undang telah lama memutuskan bahawa mereka yang terlibat dalam usaha menawarkan perkhidmatan kepada masyarakat harus diberi kelonggaran kewangan, dengan asumsi mereka setuju untuk beroperasi secara ketat, yang bermaksud ia tidak boleh dilakukan untuk membuat keuntungan tetapi hanya harus prihatin dengan memberikan perkhidmatan yang diperlukan dan membayar perbelanjaan yang berkaitan.

Cukai jualan

Contoh organisasi bukan untung ialah rangkaian kedai berjimat cermat yang terdapat di seluruh negara yang merupakan sebahagian daripada organisasi Muhibah. Muhibah menawarkan barang-barang untuk dijual di kedai runcit, umumnya dengan harga rendah, dan tidak diperlukan untuk memungut dan membayar cukai penjualan ke atas apa sahaja yang dijual. Seperti yang diketahui oleh syarikat swasta, menjejaki dan membayar cukai penjualan dapat menjadi masalah, jadi kemampuan untuk menghindarinya adalah keuntungan yang luar biasa.

Pertimbangan

Organisasi bukan untung tidak perlu menuntut pemotongan cukai kerana pendapatannya sama sekali tidak dikenakan cukai - kecuali pendapatan yang dimaksudkan adalah dari aktiviti perniagaan yang tidak berkaitan. Pengasas dan penganjur organisasi bukan untung harus membiasakan diri dengan panduan operasi badan amal agar tidak melanggar peraturan pemerintah dan berisiko dikeluarkan status bukan untung mereka.