Cara Melakukan Inventori Setiap Tahun

Menjalankan inventori tahunan untuk perniagaan kecil cenderung menjadi salah satu bahagian penting dalam menjalankan perniagaan yang tidak disukai oleh mereka yang dipilih untuk turut serta. Ini perlu kerana mengetahui dengan tepat apa yang anda ada sebagai barang siap atau bahan mentah membantu anda merancang jadual pengeluaran anda atau menganggarkan keuntungan anda berdasarkan inventori yang ada. Namun, ia tidak disukai kerana prosesnya boleh membosankan dan ralat kesalahan. Perancangan yang betul mungkin tidak akan mengurangkan kebiasaan, tetapi dapat mengurangkan kemungkinan berlakunya kesilapan, memberi anda jumlah yang tepat mengenai apa yang ada, dan juga apa yang hilang dalam prosesnya.

1

Buat senarai inventori dari rekod semasa anda yang mengandungi penyenaraian semua item dalam inventori, serta maklumat pengenalan yang dilampirkan pada setiap item. Cetak senarai atau sediakan alat elektronik mudah alih untuk membawa senarai bagi mereka yang melakukan inventori, seperti meletakkan inventori di komputer tablet.

2

Buat pasukan pengiraan menggunakan pekerja anda. Tugaskan mereka yang mempunyai pengalaman sebelumnya dalam membuat inventori sebagai ketua pasukan yang bertanggungjawab untuk membuat pengiraan inventori sebenar atau menyemak item dari senarai inventori.

3

Periksa setiap item dalam senarai inventori secara fizikal. Cari inventori di kawasan tersebut dan lihatlah bahawa sebenarnya terdapat di sana. Bekerja secara metodis melalui senarai, bergerak mengikut item dalam urutan yang sama di mana ia disimpan untuk mengelakkan membuang masa berulang-ulang di kawasan inventori.

4

Periksa sebarang maklumat pengenalpastian untuk item inventori terhadap item sebenar untuk memastikan bahawa apa yang disenaraikan adalah apa yang disimpan.

5

Sahkan kehadiran setiap item, serta lokasinya, dengan jelas menandakan kehadiran item tersebut dalam senarai inventori anda. Sekiranya item tersebut tidak ada atau terdapat item lain di lokasi yang dijangkakan, perhatikan perbezaan sebelum beralih ke item seterusnya dalam senarai.

6

Terus periksa setiap item dalam senarai sehingga selesai inventori.

7

Semak lebihan barang yang disenaraikan dalam nota anda daripada item yang hilang dalam senarai anda untuk memastikan item tersebut tidak hilang, tetapi hanya diganti. Kembalikan barang-barang yang dipindahkan ke lokasi yang betul jika ada.

8

Buat senarai item inventori yang hilang atau diganti untuk siasatan lanjut dan untuk setiap baki yang diperlukan untuk buku akaun.