Kaedah Susut Nilai yang manakah Memberi Pendapatan Bersih Tertinggi?

Apabila anda menuntut susut nilai, ia akan mengurangkan liabiliti cukai anda dengan mengurangkan pendapatan bersih anda yang boleh dikenakan cukai. Walaupun membayar lebih sedikit cukai biasanya diinginkan, ada kalanya anda mungkin ingin mengelakkan pendapatan bersih anda kelihatan terlalu rendah. Berdasarkan ini, anda dapat menyusun strategi bagaimana anda menuntut susut nilai aset yang dibeli perniagaan anda untuk mengurangkan kesannya pada tahap bawah.

Pilihan Susut Nilai

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menawarkan dua jenis susut nilai serta potongan Bahagian 179. Potongan seksyen 179 membolehkan anda menuntut beberapa pembelian aset modal sebagai perbelanjaan pada tahun anda membelinya, menjimatkan anda daripada terpaksa menyusut nilai. Sebilangan besar aset susut nilai menggunakan sistem susut nilai umum, walaupun anda boleh memilih untuk menggunakan sistem susut nilai gantian, jika anda mahu. Secara amnya, sistem susut nilai am membolehkan anda menghapuskan aset dalam jangka masa yang lebih pendek. Anda juga boleh memilih untuk mempercepat penyusutan di bawah sistem susut nilai umum, sementara sistem susut nilai alternatif hanya membolehkan anda menggunakan kaedah garis lurus.

Pendapatan Bersih Tahun Semasa

Sekiranya anda ingin memaksimumkan pendapatan bersih anda tahun ini, tingkatkan susut nilai anda sebanyak mungkin. Sebagai contoh, anda boleh susut nilai aset daripada menuntut potongan Bahagian 179 untuk mereka. Menyusutkan $ 20,000 pembelian komputer akan mengurangkan jumlah $ 20,000 untuk pendapatan bersih anda menjadi hanya $ 4,000, memandangkan jangka hayat pemulihan sistem penyusutan umum selama lima tahun untuk peralatan pemprosesan data. Anda juga boleh memilih untuk susut nilai pembelian menggunakan sistem susut nilai alternatif, tetapi setelah anda melakukan ini, anda akan terjebak menggunakan sistem tersebut sepanjang hayat aset tersebut.

Pendapatan Bersih Masa Depan

Sekiranya anda ingin memaksimumkan pendapatan bersih anda di masa depan, ambil susutnilai sebanyak yang anda dapat sekarang. Tidak kira apa jadual yang anda pilih, setiap aset yang tidak dapat disekat yang anda beli akhirnya akan ditulis ke nilai sifar. Contohnya, jika anda mengambil potongan Seksyen 179 pada pembelian komputer $ 20,000 tahun ini, ini akan memberi kesan besar kepada keuntungan bersih syarikat anda, tetapi anda tidak perlu menuntut penyusutan lagi selama empat tahun akan datang. Ini juga mempunyai faedah sekunder untuk memberi anda lebih banyak penjimatan cukai di muka.

Pendapatan atau EBITDA

Walaupun boleh menjadi kebaikan untuk meningkatkan pendapatan bersih anda, beberapa perniagaan lebih menumpukan perhatian pada EBITDA (pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan). Oleh kerana pendapatan bersih boleh merangkumi faktor-faktor yang tidak benar-benar mengukur seberapa baik perniagaan dilakukan pada masa ini, mereka merasakan bahawa EBITDA lebih dekat mengesan aliran tunai sebenar perniagaan. Memandangkan penjualan dan kos sebenar perniagaan anda adalah sama tanpa mengira bagaimana anda memilih untuk menyusut nilai aset yang anda beli, ada kemungkinan besar untuk tidak terlalu memikirkan pendapatan bersih anda dan sebaliknya memfokuskan pada kaedah susut nilai mana yang terbaik untuk tujuan keseluruhan anda .