Cara Membina Mentaliti Berpasukan

Apabila sekumpulan dua atau lebih orang bekerjasama untuk mencapai matlamat, itulah kerja berpasukan. Seberapa berkesan dan bahagia pasukan bekerjasama adalah perkara lain sepenuhnya, dan menjadikan sekumpulan pekerja atau sukarelawan yang berbeza untuk bekerja sebagai satu adalah sukar. Walaupun begitu, membina mentaliti kerja berpasukan sangat penting untuk perniagaan, organisasi sukarelawan dan juga keluarga. Langkah pertama ialah membina kepercayaan.

1

Menjalin kepercayaan di kalangan rakan sepasukan dan kepemimpinan. Menurut University of Florida, kepercayaan di antara rakan sekerja - dan rakan sepasukan - sangat penting untuk persekitaran kerja yang produktif dan bahagia, dan diperlukan untuk bekerjasama sebagai satu kumpulan. Kepercayaan membina dari masa ke masa; ia tidak dapat dibentuk dalam sekelip mata. Namun, anda sebagai pengurus dapat membangun landasan yang kukuh dengan segera dengan selalu menepati janji, tidak terlibat dalam percakapan atau merosakkan perbincangan pejabat, dan menunjukkan kebolehpercayaan dengan selalu muncul tepat pada waktunya dan memberikan kerja yang berkualiti. Langkah-langkah ini tidak hanya membina kepercayaan, tetapi memotivasi orang lain untuk melakukan.

2

Pilih tangan pasukan untuk menyelesaikan masalah atau memperbaiki proses. Berjumpa dengan pasukan dan beri mereka arahan yang boleh dilaksanakan. Dengan kata lain, beri mereka masalah yang mereka mempunyai peluang yang wajar untuk diselesaikan dengan kelayakan, pengalaman dan bidang kepakaran mereka. Anda boleh meminta pasukan untuk membentuk pemimpin atau jurucakapnya sendiri, melantik seseorang sendiri, atau meminta setiap orang bergiliran. Jangan bermain kegemaran. Ini membunuh semangat dan menimbulkan rasa tidak senang di antara rakan sepasukan.

3

Daftar masuk, tetapi jangan melakukan pengurusan mikro. Percayalah kepada pasukan anda dan biarkan mereka bekerja dengan pemahaman bahawa mereka akan mempunyai sejumlah autonomi, tetapi dengan pemahaman bahawa anda akan memeriksa secara berkala untuk mengkaji kemajuan atau memberikan panduan. Ini membantu pasukan mengenali anda sekiranya anda bersedia berkongsi dengan pasukan mengenai beberapa pengalaman anda sendiri. Perlu diingat bahawa semua ahli pasukan harus hadir dalam semua perjumpaan yang berkaitan dengan pasukan, untuk mengelakkan perasaan sakit hati. Ahli pasukan harus berkomunikasi secara aktif antara satu sama lain dan dengan anda - dan itu bermaksud mendengar dan bercakap - secara diplomatik.

4

Berseronok. Profesional sering mengadakan aktiviti aktiviti membina pasukan di luar rumah atau keluar makan malam untuk bergelak ketawa di luar tekanan kerja. Anda juga boleh terlibat dalam "pemecah ais", aktiviti cepat dan mudah yang mendorong rakan sepasukan untuk mengenali keperibadian dan tabiat masing-masing. Sebagai contoh, pada awal perjumpaan, ahli pasukan dapat melemparkan bola lembut sehingga setiap orang menangkapnya sekurang-kurangnya sekali. Setiap orang mengatakan sesuatu tentang dirinya setiap kali dia menangkap bola. Tindakan melemparkan dan menangkap bola secara fizikal mewujudkan perasaan pasukan, dan maklumat yang dikongsi membuktikan keakraban.

5

Raikan kejayaan. Jangan memilih ahli pasukan individu untuk mendapat penghargaan. Sebagai gantinya, berikan ganjaran kepada seluruh pasukan dan lebih baik secara terbuka. Walaupun bonus kewangan bagus, itu bukan satu-satunya jalan. Cuba beri ahli pasukan dengan tiket hari kompak atau filem, atau adakan perhimpunan yang boleh mereka bawa keluarga mereka.