Apa Keanjalan Permintaan yang Ditunjukkan dan Bagaimana Pengganti Mempengaruhi Keanjalan

Keanjalan harga permintaan adalah konsep perniagaan dan ekonomi yang penting yang merujuk kepada perubahan kuantiti relatif yang diminta terhadap perubahan harga sesuatu produk atau perkhidmatan. Permintaan elastik bermaksud bahawa walaupun sedikit perubahan pada harga barang atau perkhidmatan anda dapat mempengaruhi permintaan dengan ketara. Permintaan tidak elastik bermaksud anda mempunyai ruang bernafas untuk menaikkan harga tanpa penurunan permintaan yang signifikan.

Pendedahan Besar

Pada dasarnya, keanjalan permintaan menunjukkan betapa toleran pelanggan anda terhadap perubahan harga. Sekiranya kos anda untuk menghasilkan atau memperoleh barang meningkat, ada baiknya mengetahui bagaimana penerimaan pelanggan anda jika anda cuba menyampaikan kos kepada mereka melalui harga yang lebih tinggi. Begitu juga, keanjalan anda dapat membantu dalam menetapkan atau menetapkan strategi penetapan harga, kerana anda tahu sama ada anda mempunyai ruang goyangan untuk menyesuaikan lebih tinggi atau lebih rendah dari masa ke masa, atau adakah anda perlu mendapatkan harganya sejak awal.

Faedah Tidak elastik

Permintaan tidak elastik pastinya lebih menguntungkan perniagaan anda. Sekiranya anda menjual barang dalam permintaan tinggi, anda mempunyai fleksibiliti harga yang lebih besar. Sememangnya, semakin banyak pelanggan yang menerima harga yang lebih tinggi, semakin melengkapkan anda untuk melaksanakan objektif memaksimumkan keuntungan. Anda juga mempunyai perlindungan yang lebih besar terhadap kemerosotan industri atau produk dengan permintaan yang tidak elastik. Ketidakselesaan juga bermaksud fleksibiliti yang lebih besar bagi anda dalam menyesuaikan harga untuk memenuhi keadaan ekonomi semasa dan kos anda dalam menjalankan perniagaan.

Tutup Pengganti

Salah satu faktor utama dalam keanjalan permintaan adalah jumlah pengganti yang dekat dengan barang dan perkhidmatan anda. Secara amnya, semakin banyak pilihan pelanggan harus membeli barang yang serupa dengan anda atau yang menawarkan faedah serupa, semakin besar keanjalannya. Sekiranya anda mempunyai produk eksklusif atau produk yang faedahnya tidak dapat ditandingi, pelanggan mempunyai lebih sedikit pilihan. Dengan pilihan yang lebih sedikit untuk memenuhi keperluan mereka, pelanggan biasanya lebih banyak membeli produk tertentu.

Membangunkan Strategi Anda

Untuk meningkatkan fleksibiliti harga dan potensi keuntungan, anda boleh berusaha mengembangkan atau memperoleh produk yang lebih disesuaikan atau berbeza. Jenama mewah atau barang yang lebih mewah biasanya juga tidak elastik. Oleh itu, banyak syarikat menjual barang-barang mewah yang berbeza dan mencapai margin keuntungan yang kuat. Sekiranya anda memilih produk yang lebih utama, biasanya anda harus berbangga secara sederhana dan menjual dengan harga yang kompetitif untuk menarik pelanggan daripada jenama yang bersaing.