Pemasaran Berkesan kepada Warga Emas

Rancangan pemasaran yang berkesan bermula dengan penilaian pasaran anda, dan warga emas merangkumi sebahagian besar demografi ini. Pemasaran kepada warga emas melibatkan menjalin hubungan, membina kepercayaan dan memberi peluang untuk pertumbuhan, pembelajaran dan interaksi. Warga emas terkenal untuk mengembangkan kesetiaan jenama jangka panjang, jadi pendekatan yang jujur ​​dan tegas sangat penting untuk mencapai segmen populasi yang penting ini.

1

Teliti pasaran anda untuk menentukan tempat tinggal majoriti penduduk kanan anda. Ini dapat dicapai melalui catatan demografi atau laporan pembangunan ekonomi yang memecah bandar dan wilayah geografi dengan poskod. Statistik ini dapat memberikan maklumat mengenai umur, pendapatan dan tahap pendidikan mengikut kod. Mempunyai maklumat ini akan membantu anda membuat keputusan yang tepat mengenai bidang-bidang di mana pemasaran kanan anda kemungkinan besar diterima.

2

Kembangkan kenderaan pengiklanan yang kemungkinan besar menjangkau warga tua. Warga emas lebih cenderung membaca dan menanggapi pengiklanan mel terus daripada strategi pemasaran berasaskan e-mel dan web, terutamanya apabila mereka dibuat dalam bentuk titik besar bagi mereka yang mengalami penglihatan yang gagal. Kedai radio dan televisyen juga harus dapat memberi anda maklumat mengenai pengaturcaraan yang paling sering menarik minat demografi utama ini, yang akan membolehkan anda membeli slot iklan secara berhemah apabila bilangan warga emas yang paling banyak kemungkinan akan ditonton.

3

Buat jalan pemasaran yang mengundang warga tua untuk berpartisipasi, belajar dan bertemu orang baru. Contohnya, mengadakan demonstrasi produk, ceramah atau acara yang membolehkan warga tua bertemu, bergaul dan berinteraksi dengan orang lain seusianya. Sekiranya anda memasarkan produk yang biasanya tidak disasarkan kepada orang tua, seperti perisian komputer berteknologi tinggi, promosikan bengkel percuma yang mengajar mereka bagaimana menggunakan apa yang anda jual.

4

Pergi ke mana orang tua pergi. Cari peluang promosi dalam buletin dan majalah yang berfokus pada senior, taja acara di pusat-pusat kanan dan sertai organisasi masyarakat yang memenuhi keperluan warga emas. Pendekatan ini memberi peluang untuk pemasaran dan jangkauan akar umbi.

5

Permudahkanlah. Warga emas berasal dari generasi di mana alat komunikasi mudah dan lurus ke hadapan. Membuat lonjakan senior dan syarat promosi lebih cenderung untuk menolaknya daripada menghidupkannya ke produk anda.

6

Tambahkan perkhidmatan peribadi. Warga emas lebih suka interaksi peribadi daripada arahan berasaskan web atau ciri panggilan yang dihasilkan oleh komputer. Tawarkan orang langsung untuk membantu menjual, menerangkan dan mengekalkan produk yang anda pasarkan kepada warga emas.