Apa yang Dilakukan Peruncit Dengan Inventori Lebihan?

Walaupun lebihan beberapa item, seperti wang, adalah berita baik, lebihan inventori untuk peruncit adalah penanda berita buruk. Lebihan inventori boleh menyebabkan masalah stok utama dan masalah aliran tunai. Peruncit mempunyai beberapa cara untuk memunggah lebihan inventori, dari membuang hingga menderma.

Rusak vs Tidak Boleh Tahan

Lebihan inventori hampir selalu menjadi masalah bagi peruncit, walaupun tahap masalahnya bergantung pada apakah inventori itu mudah rosak atau tidak. Inventori yang mudah rosak, seperti produk di kedai runcit, adalah masalah serius yang boleh menelan belanja ribuan dolar di kedai runcit kerana inventori mesti dijual dengan cepat atau dibuang. Inventori yang tidak mudah rosak, seperti baju untuk peruncit pakaian, tidak menjadi masalah. Namun, lebihan peruncit pakaian tetap bermaksud peruncit menghabiskan lebih banyak wang daripada yang diperlukan, yang mungkin mengakibatkan masalah aliran tunai jangka pendek.

Jualan

Jualan sering mengikuti lebihan inventori. Peruncit mungkin mempunyai penjualan untuk menghasilkan sebanyak mungkin wang dari produk yang mudah rosak sebelum produk itu mesti dibuang, atau untuk memberi ruang kepada inventori baru. Walaupun penjualan biasanya meningkatkan pendapatan peruncit, penurunan margin keuntungannya untuk produk yang dijual. Contohnya, jika kepala selada dijual pada harga $ 1, tetapi peruncit mempunyai lebihan produk, ia mungkin dijual dengan harga 50 sen, sehingga menghasilkan margin keuntungan yang berkurang secara drastik. Sekiranya produk yang mudah rosak tidak dapat dijual dengan cepat, peruncit mungkin akan menurunkan harga sehingga menyebabkan kerugian pada produk daripada keuntungan. Kerugian kecil lebih baik daripada kerugian keseluruhan sekiranya produk akan habis dan mesti dibuang.

Sumbang

Sebilangan peruncit mungkin menyumbangkan lebihan inventori, sekiranya inventori tersebut akan dibuang. Ini termasuk produk yang mudah rosak dan tidak mudah rosak. Produk yang mudah rosak boleh disumbangkan ke misi kota, dapur sup dan organisasi serupa, sementara produk yang tidak mudah rosak mungkin disumbangkan untuk membantu badan amal dan organisasi lain untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik. Peruncit sering memilih untuk menyumbangkan lebihan inventori atas sebab hubungan masyarakat.

Menjual ke Perniagaan Lain

Peruncit yang mempunyai lebihan produk yang tidak tahan lama mungkin menjual produk tersebut kepada perniagaan lain. Ini biasanya berlaku apabila lebihan inventori menyebabkan masalah ruang, menghalang peruncit daripada menyimpan produk tambahan. Dengan menjual kepada perniagaan lain, peruncit biasanya dapat memunggah sejumlah besar inventori dalam satu penjualan dibandingkan dengan menjual hanya sebagian kecil produk kepada pengguna.