Cara Dapatkan Komen untuk Mengendalikan Tumblr

Tumblr adalah rangkaian sosial blog percuma yang boleh anda gunakan untuk mengembangkan blog perniagaan atau peribadi dan berhubung dengan pengguna lain melalui laman web Tumblr. Sistem komen adalah penting, kerana ia memberi pembaca dan pelanggan anda cara untuk memberikan maklum balas dan bertindak balas terhadap catatan Tumblr anda. Tumblr tidak menawarkan sistem komen secara lalai, tetapi secara rasmi menyokong penggunaan plugin Disqus. Disqus menambah bahagian komen pada setiap catatan blog anda dan memberi pembaca kemampuan untuk memberi komen menggunakan log masuk rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter dan Google+.

Untuk Tema Disqus-Enabled

1

Navigasi ke laman web Disqus dan daftar untuk mendapatkan akaun percuma (pautan di Sumber). Anda akan memilih nama pendek Disqus semasa prosedur penyediaan akaun.

2

Navigasi ke halaman penyesuaian Tumblr untuk blog anda. Anda boleh log masuk ke URL yang disediakan di bahagian Sumber tutorial ini atau klik pilihan "Sesuaikan" di sudut kanan atas halaman blog Tumblr anda.

3

Klik kotak teks "Disqus shortname" di menu sebelah kiri dan ketik nama pendek Disqus anda. Sekiranya anda tidak melihat pilihan ini di menu sebelah kiri, tema anda tidak memberikan sokongan automatik untuk Disqus dan anda mesti memasang kod secara manual dalam HTML tema anda.

4

Klik "Simpan" untuk menambahkan bahagian komen Disqus ke setiap catatan di blog Tumblr anda.

Tambah ke Tumblr Tema secara manual

1

Arahkan ke arahan pemasangan Disqus Tumblr (pautan di Sumber).

2

Sorot dan salin kod benam di bawah Bahagian Petunjuk Manual. Anda mesti log masuk ke akaun Disqus anda untuk melihat kodnya.

3

Navigasi ke halaman penyesuaian Tumblr untuk blog anda (pautan di Sumber) atau cukup klik pilihan "Sesuaikan" di sudut kanan atas halaman blog Tumblr anda.

4

Klik butang "Edit HTML" untuk melihat kod HTML tema.

5

Tekan "Ctrl-F" untuk membuka kotak carian. Cari "Disqus" atau "komen" dalam kod HTML; di sinilah anda perlu menambahkan kod benam Disqus. Sekiranya anda tidak dapat menemukan kata-kata ini dalam kod, cari "{/ block: Posts}" sebagai gantinya.

6

Tampal kod di bahagian "Disqus" atau "komen" kod. Sekiranya tidak ada, tampal kod secara langsung selepas "{/ block: Posts}".

7

Kembali ke halaman arahan pemasangan Disqus Tumblr dan salin kod pautan komen pada langkah terakhir arahan manual.

8

Tampal kod secara langsung sebelum bahagian "{/ block: Posts}" dalam kod HTML Tumblr anda.

9

Simpan perubahan pada tema Tumblr anda untuk menambahkan bahagian komen Disqus ke blog Tumblr anda.