Cara Mengira Kadar Pampasan Pekerja

Setiap negeri mewajibkan program pampasan pekerja sendiri. Undang-undang negeri menentukan faedah kadar minimum dan maksimum mingguan dan cara menghitungnya untuk pembayaran kepada pekerja yang cedera. Kadar faedah pampasan pekerja tidak dikenakan cukai oleh undang-undang dan tidak sepenuhnya menggantikan gaji pekerja yang cedera. Dalam kes di mana pekerja mengalami kecacatan kekal, dia mungkin berhak mendapat penyelesaian hilang upaya kekal dan rawatan perubatan untuk kecacatan tersebut.

1

Sahkan jadual kadar pembayaran kecacatan sementara negeri. Sebilangan besar negeri menggunakan perhitungan untuk mencapai pembayaran dua pertiga daripada gaji mingguan pekerja hingga maksimum upah mingguan rata-rata negeri dan minimum yang ditetapkan oleh undang-undang. Manfaat maksimum setiap negeri berbeza kerana rata-rata gaji mingguan negeri.

2

Kaji laporan kecederaan pekerja, tandakan tarikhnya dan tentukan apakah tuntutan itu akan diterima.

3

Tentukan sama ada pekerja telah memenuhi syarat tempoh menunggu. Sebagai contoh, di New York, seorang pekerja tidak akan menerima bayaran kecacatan sementara sehingga dia tidak bekerja kerana kecederaan selama sekurang-kurangnya tujuh hari, namun pembayaran itu akan berlaku semula hingga tarikh kecederaan sekiranya sudah 14 hari sejak tarikh tersebut kecederaan.

4

Hitung peratusan gaji pekerja untuk menentukan faedah mingguan. Di California, misalnya, faedah maksimum yang dibenarkan, pada masa penerbitan adalah $ 986.69. Sekiranya seorang pekerja menghasilkan $ 1,000 seminggu, dia berhak mendapat dua pertiga daripada gaji mingguannya sehingga faedah maksimum. Dalam kes ini, ia akan menjadi $ 666.66. Faedah mingguan ini tidak dikenakan cukai.

5

Tentukan sama ada pekerja berhak mendapat bayaran hilang upaya kekal, dikira secara berasingan daripada pembayaran pampasan pekerja lain. Seperti pembayaran hilang upaya sementara, pembayaran hilang upaya kekal tidak dikenakan cukai dan dikira menggunakan gaji mingguan rata-rata negeri (dalam kebanyakan kes) dan peratusan gaji tetap pekerja hingga maksimum yang dibenarkan oleh undang-undang di negeri ini. Sebilangan besar negeri menggunakan dua pertiga daripada gaji mingguan pekerja untuk mengira pembayaran hilang upaya kekal sehingga gaji purata mingguan maksimum negeri.