Contoh Komunikasi Berkesan Semasa Membangun Syarikat

Keupayaan untuk berkomunikasi dengan berkesan memberi manfaat kepada semua aspek pemilikan perniagaan, terutama pada tahun-tahun awal semasa anda membimbing syarikat dan tenaga kerja anda yang semakin meningkat ke arah kejayaan. Mengasah kemahiran komunikasi anda membolehkan anda mengaitkan maklumat dan pesanan dengan cara yang menarik dan meyakinkan, membantu memastikan semua orang dalam organisasi anda berada di halaman yang sama.

Menetapkan Matlamat Organisasi

Munculnya perniagaan adalah masa yang membingungkan bagi pemilik dan pekerja. Banyak yang tidak diketahui, dan kemampuan individu dan organisasi tetap dapat dibuktikan. Menentukan matlamat dan kriteria kejayaan anda membantu mengatur pemikiran semua orang. Sama ada anda menggunakan persembahan slaid, ucapan yang menggembirakan atau prospektus cetak, memberikan garis besar rancangan anda, termasuk misi keseluruhan perniagaan, strategi awal yang anda rancangkan dan harapan anda untuk berjaya. Tegaskan komitmen anda terhadap perniagaan untuk memastikan pekerja anda berada di dalamnya untuk jangka masa panjang.

Perhubungan tanpa percakapan

Komunikasi nonverbal terdiri daripada unsur-unsur yang mempengaruhi mesej anda selain dari kata-kata anda. Contohnya, bahasa badan dan nada suara anda mengkhianati pemikiran dalaman anda, yang dapat menyampaikan atau mengurangkan mesej anda bergantung pada seberapa baik anda mengawalnya. Apabila keadaan menjadi sukar, seperti yang sering terjadi pada tahun-tahun pertama perniagaan, berdiri tegak, bercakap dengan yakin dan melihat mata orang. Teknik-teknik tersebut bukan sahaja dapat meyakinkan calon pelanggan tentang kemampuan anda yang belum terbukti, pekerja anda juga akan merasa terinspirasi.

Komunikasi Individu

Mendengarkan secara aktif sangat penting untuk komunikasi yang berkesan dalam perniagaan. Walaupun perniagaan anda masih berjalan, pekerja mungkin tidak memahami sepenuhnya peranan dan tanggungjawab mereka. Mesyuarat yang kerap adalah cara yang berkesan untuk menyampaikan harapan anda dan menerima maklum balas mengenai isu pembuatan bir. Buat komunikasi terbuka dengan pekerja anda dengan mendorong mereka untuk menghubungi anda secara langsung dengan masalah mereka. Apabila perniagaan anda berkembang, perjumpaan dengan semua orang akan menjadi tidak dapat dilaksanakan, jadi pilihlah pengurus yang akan mengekalkan gaya komunikasi terbuka, yang membantu memastikan masalah ditangani sebelum mereka tidak terkawal.

Kemas kini

Kemas kini yang kerap memberi pekerja tahap kawalan terhadap kerjaya dan niaga hadapan kewangan mereka. Sebagai contoh, menyebarkan memo e-mel untuk memberitahu pekerja bahawa syarikat telah membuat akaun yang cukup besar mendorong semua orang dengan membiarkan pekerja tahu usaha mereka membuahkan hasil. Memo yang berkaitan dengan berita malang, walaupun kurang mendapat sambutan, juga memberikan rasa terkawal. Sekiranya pekerja anda yakin anda berada di atas urus niaga anda, mereka dengan yakin dapat membuat keputusan tepat mengenai masa depan mereka. Sebaliknya, jika pekerja anda mengetahui bahawa anda gagal menyampaikan berita buruk yang signifikan, kesetiaan mereka terhadap perniagaan anda akan hilang.