Cara Mengecas Laptop Apple

Komputer riba Apple membolehkan anda berhubung dengan pelanggan perniagaan anda dan mengerjakan projek setiap kali anda dalam perjalanan. Apple merancang komputer riba, seperti MacBook atau MacBook Pro, untuk jangka hayat bateri sekitar lima tahun. Komputer riba dapat mengecas dan mengosongkan sepenuhnya sebanyak 1,000 kali sebelum kehilangan 20 peratus daripada kapasiti asalnya. Rangkaian komputer riba MacBook dilengkapi dengan MagSafe Power Adapter yang membolehkan anda mengecas bateri komputer dengan menyambung ke soket elektrik. Kabel ini membolehkan anda mengecas komputer riba di tempat kerja anda, dalam mesyuarat atau di lapangan terbang ketika dalam perjalanan untuk berniaga. Apple mengesyorkan agar anda menentukur bateri komputer riba anda sekerap sebulan sekali untuk kecekapan yang optimum.

Pengisian Asas

1

Tanggalkan plastik pelindung yang menutup hujung MagSafe Power Adapter sekiranya ini adalah kali pertama anda mengecas komputer riba.

2

Masukkan palam AC ke MagSafe Power Adapter dan panjangkan prong elektrik sepenuhnya. Masukkan palam AC ke soket elektrik.

3

Pasang penyambung MagSafe ke port kuasa MagSafe di sisi komputer. Kabel melekat pada port secara magnet.

4

Lihatlah lampu penunjuk pada penyambung MagSafe untuk menentukan kapan komputer riba selesai dicas. Apabila lampu berwarna kuning muda, komputer riba sedang dicas. Lampu hijau menunjukkan bahawa komputer riba mempunyai cas penuh.

Mengecas untuk Penentukuran

1

Sambungkan MagSafe Power Adapter ke komputer riba Apple anda. Cas komputer riba sehingga LED bertukar hijau.

2

Biarkan bateri berehat sekurang-kurangnya dua jam semasa masih disambungkan ke MagSafe Power Adapter.

3

Putuskan sambungan MagSafe Power Adapter semasa komputer sedang berjalan. Komputer akan terus berjalan dengan kuasa bateri. Terus menggunakan komputer sehingga penunjuk bateri rendah muncul di skrin.

4

Simpan kerja anda dan biarkan komputer tidur semasa bateri habis. Apabila komputer mati, matikan selama sekurang-kurangnya lima jam.

5

Sambungkan semula MagSafe Power Adapter ke komputer riba dan cas sepenuhnya untuk menyelesaikan penentukuran.