Apakah Sijil Tidak Boleh Diperbaharui atau Sementara di Georgia?

Seperti sejumlah negara, undang-undang Georgia menawarkan peluang mengajar kepada individu yang belum memenuhi semua syarat untuk mendapatkan sijil negara. Daripada merekrut hanya guru yang diperakui sepenuhnya, sekolah anda juga boleh mengambil guru yang layak mendapat sijil pengajaran sementara. Sijil tersebut membolehkan guru bekerja di dalam kelas sambil diperakui sepenuhnya. Sijil sementara tidak boleh diperbaharui.

Persijilan

Jalan tradisional untuk menjadi guru yang diperakui di Georgia adalah dengan menamatkan ijazah pendidikan di universiti yang diluluskan, atau - jika anda sudah mempunyai BA atau BS di bidang lain - menghadiri kursus "post bac" untuk memberi anda sijil, kemudian pergi bekerja. Di Georgia, semua guru mesti mengikuti kursus dalam mengenal pasti dan mendidik anak-anak dengan keperluan khas, di antara beberapa peraturan lain. Guru juga mesti lulus ujian yang menunjukkan asas literasi komputer.

Persijilan Sementara

Sijil sementara membolehkan anda menggaji guru yang tidak disahkan yang mempunyai kelayakan asas untuk kerjaya mengajar. Sebagai contoh, jika anda mempunyai guru matematik yang diperakui sepenuhnya yang ingin mengajar bidang lain, seperti sastera Inggeris, sekolah boleh memohon sijil sementara sehingga dia disahkan dalam bahasa Inggeris. Anda boleh melakukan perkara yang sama untuk seorang guru yang telah bersara yang membiarkan sijilnya tamat, atau bagi seseorang yang mempunyai ijazah perguruan dalam bidang yang ingin diajarnya, tetapi tidak mempunyai ijazah pendidikan. Sekolah, bukan guru, mesti memohon sijil.

Kelayakan

Hanya kerana sijil yang tidak boleh diperbaharui bersifat sementara tidak bermaksud mudah diperoleh. Sekiranya calon guru ingin mendapatkan sijil sementara berdasarkan ijazah perguruan bukan pendidikan, misalnya, ijazahnya mesti sepadan dengan bidang pengajaran, seperti ijazah matematik untuk mengajar matematik. Calon mesti mempunyai sekurang-kurangnya IPK 2.5. Dia juga harus lulus ujian pensijilan Suruhanjaya Piawaian Profesional Georgia. Sekiranya dia layak, PSC akan mengeluarkan sijil sementara tiga tahun yang membolehkannya mengajar di sekolah anda.

Menaik taraf

Untuk berpindah ke sijil yang boleh diperbaharui, guru baru mesti membahagikan waktunya antara bekerja di sekolah anda dan berusaha memenuhi syarat pensijilan sepenuhnya. Ini biasanya memerlukan mendaftar dalam program kolej "post bac". Kolej ini mengkaji karya sarjana sebelumnya dan memetakan kursus yang diperlukan untuk melayakkannya menjadi guru penuh. Apabila dia menyelesaikan kerja kursus, dia mungkin memperoleh sijil lima tahun yang boleh diperbaharui untuk meneruskan pengajaran.