Cara Menggunakan Pencetak Dot Matrix Dengan Workstation Win2000 / OfficeXP

Sebilangan besar pengguna di rumah telah menggantikan pencetak dot matrix lama mereka dengan pencetak inkjet atau laser yang lebih baru, tetapi masih digunakan dalam beberapa aplikasi industri dan perniagaan. Epson dan Oki adalah antara syarikat yang menjual pencetak dot matrix 9-pin dan 24-pin baru. Sebilangan besar pencetak ini mudah disambungkan ke stesen kerja Windows. Pencetak dot matrix dapat digunakan seperti pencetak lain, kecuali tidak dapat mencetak gambar atau grafik yang kompleks.

Pencetak Dot Matrix Dengan Sambungan USB

1

Pasang mana-mana pemacu perisian yang disertakan dengan pencetak dot matrix.

2

Sambungkan pencetak ke komputer menggunakan kabel USB.

3

Hidupkan pencetak. Komputer mengenali pencetak dan menyiapkannya untuk digunakan.

4

Pasang pencetak secara manual jika tidak dipasang secara automatik. Dari Panel Kawalan, pilih "Pencetak" atau "Peranti dan Pencetak," dan kemudian ikuti arahan pada skrin.

Pencetak Dot Matrix Dengan Penyambung Selari atau Bersiri

1

Lihat komputer anda untuk mengetahui sama ada anda mempunyai penyambung selari (25 pin) atau penyambung bersiri (9 pin). Penyambung selari biasanya tidak tersedia pada komputer yang lebih baru, walaupun ada yang mempunyai penyambung bersiri. Port bersiri menyerupai penyambung VGA tetapi mempunyai pin dan bukannya soket.

2

Beli dan pasang kad pengembangan atau dapatkan kabel penyesuai jika komputer anda tidak mempunyai penyambung yang diperlukan. Sekiranya penyambung ada atau anda menambahkannya dengan kad pengembangan, teruskan ke Langkah 3 di bawah. Sekiranya anda menggunakan kabel yang menukar selari atau bersiri ke USB, ikuti arahan di atas untuk pencetak dengan sambungan USB.

3

Sahkan bahawa komputer mati dan kemudian sambungkan kabel selari atau bersiri ke komputer.

4

Hidupkan pencetak dan komputer.

5

Pasang pencetak dari Panel Kawalan. Pilih "Pencetak" atau "Peranti dan Pencetak" dan ikuti arahan pada skrin.