Apa yang Terjadi Apabila Perniagaan Merugi?

Perniagaan wujud untuk menghasilkan wang, bukan untuk kehilangannya, tetapi dalam beberapa tahun, kerugian tidak dapat ditolong. Apabila itu berlaku, pemilik perniagaan mempunyai pilihan yang berbeza, berdasarkan bagaimana syarikat itu disusun, bagaimana penyata kewangannya yang lalu dan apa yang diharapkannya dapat dilihat dalam masa terdekat. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri membenarkan perniagaan menggunakan kerugian ini untuk mengurangkan liabiliti cukai semasa, masa lalu dan masa depan - ke tahap tertentu.

Pulangan Individu

Banyak perniagaan kecil, terutama yang baru dilancarkan, disusun dengan cara yang membolehkan pemilik dan pemegang saham mereka memasukkan kerugian perniagaan ke dalam catatan peribadi mereka. Pemilik tunggal membayar cukai perniagaan bersama dengan penyata cukai peribadinya, termasuk pendapatannya dan juga pendapatannya sendiri pada borang 1040 tahunannya. Sekiranya perniagaannya mengalami kerugian, ia dikurangkan dari pendapatannya yang lain sepanjang tahun ini, atau pendapatan dari ahli keluarga lain secara bersama. Perniagaan yang beroperasi sebagai LLC, syarikat korporat atau perkongsian beroperasi dengan cara yang serupa, dengan keuntungan dan kerugian diambil dari pulangan peribadi pemegang saham dan bukannya untuk pengembalian perniagaan sebagai entiti sendiri.

Bayar Ke Depan (Atau Balik)

Sekiranya kerugian perniagaan anda melebihi semua pendapatan anda dari semua sumber lain, anda mengalami kerugian operasi bersih, yang sering disingkat NOL. Ini berlaku apabila kerugian anda dinyatakan dalam borang Jadual C anda sebagai pemilik tunggal, atau jumlah yang diserahkan kepada pulangan peribadi anda dari LLC, syarikat atau perkongsian, meninggalkan anda dengan pendapatan kasar yang diselaraskan secara negatif. Tambahkan kembali sebarang pemotongan bukan perniagaan yang melebihi AGI anda, seperti dari pengecualian peribadi, derma amal atau kerugian modal bukan perniagaan. Sekiranya nombor itu masih negatif, anda dapat mengembalikan kerugian sehingga dua tahun, memohon pengembalian dana atau mengemukakan pulangan yang telah diubah dan mengambil baki kerugian dari pendapatan tersebut. Anda juga boleh membawa kerugian sehingga 20 tahun.

C Syarikat

Dalam syarikat C, kerugian adalah milik syarikat dan bukannya individu. Oleh itu, tidak boleh memberikan kerugian kepada pemegang sahamnya untuk menanggung pulangan masing-masing. Sebaliknya, sebuah syarikat C mesti mengembalikan kerugian daripada keuntungan sebelumnya atau maju sehingga mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk mengurangkan kerugian tahun sebelumnya. Sebarang jumlah bawaan mesti disenaraikan dalam borang Jadual K syarikat. Syarikat AC juga dibenarkan untuk meminta lanjutan untuk membayar cukai tahun semasa sekiranya mereka mengharapkan NOL pada tahun berikutnya dengan mengisi Borang IRS 1138.

Tekanan untuk Keuntungan

IRS tidak membenarkan perniagaan menuntut kerugian selamanya. Peraturan umum ialah operasi anda memenuhi syarat sebagai perniagaan jika menunjukkan keuntungan tiga kali dalam jangka masa lima tahun. Jika tidak, ia dianggap sebagai hobi, menyebabkan perlakuan yang berbeza pada waktu cukai. Sekiranya perniagaan anda adalah satu-satunya sumber pendapatan utama anda, IRS juga dapat melihat dengan lebih dekat hasil anda jika menunjukkan kerugian terlalu kerap, bertanya-tanya bagaimana anda mengekalkan taraf hidup anda dengan pendapatan negatif. Menyimpan rekod terperinci yang membuktikan kerugian perniagaan dapat membantu menyokong kes anda sekiranya IRS memilih untuk mengaudit pulangan anda.