Cara Membuat Label Produk Sendiri dengan Harga Murah

Sama ada anda membuat produk anda sendiri atau menjual produk orang lain, menjimatkan wang pada pembungkusan dan pelabelan produk dengan merancang label anda sendiri dengan Windows Paint. Tidak perlu perisian reka bentuk grafik yang mahal; Windows Paint menjadi standard dengan semua sistem operasi Windows, dan menawarkan semua yang anda perlukan untuk membuat label khas yang murah. Dengan Cat, anda boleh membuat sebilangan atau seberapa banyak label produk yang anda perlukan untuk penghantaran seterusnya, serta mengubah dan menyesuaikannya untuk setiap keperluan produk.

1

Lancarkan Windows Paint. Klik butang "Cat" di sebelah kiri atas. Pilih "Buka" dari menu drop-down yang muncul. Lihat salinan logo perniagaan anda dan klik dua kali padanya.

2

Klik butang "Pilih" pada pita. Pilih "Pilih Semua." Klik butang "Salin" pada pita.

3

Klik butang "Cat" dan pilih "Baru." Sekiranya Paint meminta untuk menyimpan logo anda, klik "Tidak." Klik butang Cat dan pilih "Properties." Masukkan dimensi label, yang akan berbeza pada item seperti tin sup, botol saus tomat atau tiub gincu, misalnya.

4

Klik butang radio "Inci" dan klik butang "OK". Apabila ukuran cat kanvas, klik butang "Tampal" pada pita untuk ditampal pada logo yang disalin, kemudian seret ke tempatnya pada label.

5

Pilih kotak berwarna dari bahagian "Warna" pada pita, seperti yang sesuai dengan produk atau jenama syarikat anda.

6

Klik ikon "A" pada pita. Klik label dan pilih saiz fon dan teks. Taipkan nama produk atau nama syarikat. Pilih warna teks baru atau simpan yang baru, kemudian klik kawasan label yang lain. Kurangkan saiz fon, jika dikehendaki, dan taipkan maklumat tambahan, seperti ramuan, kandungan kalori dan pemakanan, amaran, resipi, cara menggunakan produk atau sedikit mengenai sejarah syarikat anda.

7

Pilih warna yang belum anda gunakan untuk projek tersebut; pastikan warna baru tidak akan membayangi teks yang ada. Pertimbangkan pastel ringan jika anda menggunakan warna fon gelap. Klik ikon cat tin pada pita. Klik di mana sahaja pada kanvas putih label untuk mengisi latar belakang dengan warna yang dipilih.

8

Klik butang "Cat". Klik "Simpan Sebagai." Masukkan nama untuk label dan klik butang "Simpan" untuk menyimpannya.