Cara Menghubungkan Penguat ke MacBook Pro

Sama ada anda menggunakan nombor dalam spreadsheet, membuat semakan terakhir pada dokumen penting atau melayari Web, komputer riba MacBook Pro membantu anda kekal produktif semasa anda berada di luar pejabat. MacBook Pro juga berfungsi sebagai peranti multimedia di mana anda dapat mengalirkan persembahan atau filem ke projektor. Walau bagaimanapun, pembesar suara dalaman MacBook Pro tidak menghasilkan tahap kelantangan suara yang cukup kuat untuk mendengar di bilik besar atau oleh kumpulan. Oleh itu, jika anda ingin memainkan persembahan, filem atau lagu dengan kuat sehingga semua orang di dalam bilik dapat mendengarnya, anda mesti menyambungkan MacBook Pro ke penguat atau penerima.

1

Matikan komputer riba MacBook Pro dan penguat atau penerima.

2

Sambungkan palam RCA merah dan putih pada kabel penyesuai 3.5mm-ke-RCA ke port berwarna yang sesuai di bahagian belakang penguat atau penerima berlabel "Auxiliary." Sekiranya penguat atau penerima tidak mempunyai port tambahan, anda boleh menyambungkan palam RCA ke port CD atau DVD yang tidak digunakan.

3

Pasang hujung kecil kabel penyesuai ke bicu fon kepala di sisi komputer riba MacBook Pro.

4

Sambungkan kabel pembesar suara ke penyambung Speaker Out atau Audio Out di bahagian belakang penguat. Sambungkan wayar pembesar suara merah, atau yang dengan jalur berwarna yang sepanjang panjang kabel, ke penyambung positif atau soket "+". Sambungkan wayar hitam atau berwarna padat ke soket negatif "-". Sambungkan kabel pembesar suara untuk saluran audio Kiri dan Kanan.

5

Sambungkan kabel pembesar suara ke pembesar suara. Padankan kabel kabel positif dan negatif dengan penyambung "+" atau "-" yang sesuai di bahagian belakang pembesar suara.

6

Hidupkan penguat atau penerima terlebih dahulu, kemudian hidupkan komputer riba MacBook Pro. Tunggu desktop OS X muncul di skrin LCD MacBook Pro.

7

Tekan butang sumber "Auxiliary" di muka penguat. Sebagai alternatif, tekan butang sumber "CD" atau "DVD" jika anda menyambungkan kabel penyesuai ke salah satu port di bahagian belakang penguat atau penerima.

8

Lancarkan aplikasi audio, video atau persembahan di MacBook Pro. Audio dari MacBook Pro dimainkan melalui pembesar suara yang disambungkan ke penguat.

9

Laraskan kelantangan pada penguat mengikut keperluan.