Borang mana yang Anda Isi untuk Cukai jika Anda Melakukan Perundingan?

Perunding yang bekerja secara bebas dan bukan sebagai sebahagian daripada organisasi akan menerima pendapatan dengan menagih pelanggan mereka, sama ada mengikut jam atau projek. Simpan rekod pendapatan dengan berhati-hati dengan mengeluarkan invois untuk kerja kepada setiap pelanggan, dan simpan resit untuk sebarang perbelanjaan yang timbul sebagai sebahagian daripada kerja perundingan anda, termasuk jarak tempuh untuk perniagaan.

Hak Milik Tunggal

Sekiranya anda berunding sebagai individu, anda akan menagih pelanggan anda secara langsung dan akan menerima borang 1099-MISC dari mana-mana pelanggan yang membayar anda lebih daripada $ 600 sepanjang tahun cukai. Pelanggan diminta untuk menghantar salinan borang ke Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Walaupun anda tidak mendapat 1099 dari pelanggan, laporkan pendapatan di Borang Jadual C, bersama dengan perbelanjaan perniagaan anda dan bawa untung atau rugi bersih kepada Anda Dari 1040 sebagai pendapatan pekerjaan sendiri pada baris 12. Sekiranya jumlah itu lebih dari $ 400, anda akan dikenakan cukai pekerjaan sendiri, yang memerlukan anda juga memfailkan Jadual SE. Sekiranya anda mempunyai pejabat rumah, isi borang 8829.

Anggaran Cukai

Anda mungkin juga diminta untuk membayar anggaran pembayaran suku tahunan, daripada menunggu sehingga 15 April untuk mengemukakan penyata anda dan membayar sebarang cukai yang terhutang. Sekiranya anda juga pekerja syarikat yang menahan cukai dari pendapatan anda, anda mungkin sudah cukup menahan untuk menanggung tanggungjawab cukai tahunan anda. Sekiranya bekerja sendiri adalah satu-satunya sumber pendapatan anda, rujuk IRS Publication 505 untuk mengira berapa anggaran cukai yang perlu anda bayar setiap suku tahun untuk mengelakkan hukuman.