Mendatangkan Pekerja kerana Tidak Mendaftar masuk

Semasa anda menggaji pekerja, salah satu tanggungjawab anda adalah dengan mencatat catatan waktu bekerja oleh setiap pekerja. Sekiranya anda menggunakan jam waktu, anda mungkin mempunyai masalah dengan pekerja yang tidak mahu masuk. Walaupun anda mungkin tergoda untuk menarik pekerja kerana tidak masuk, Undang-Undang Piawaian Pekerja Adil persekutuan, yang biasanya dikenali sebagai FLSA, melarang hukuman ini.

Kakitangan FLSA yang Dikecualikan dan Tidak Dikecualikan

Peraturan ketepatan masa berbeza sedikit untuk pekerja yang dikecualikan dan tidak dibebaskan. Secara amnya, pekerja yang dikecualikan adalah pegawai eksekutif dan pentadbiran yang memperoleh gaji tetap dan gaji bukan upah setiap jam. Ujian gaji FLSA menyatakan bahawa pekerja yang berpendapatan kurang dari $ 455 setiap minggu adalah pekerja yang tidak terkecuali. Ujian tugas FLSA menetapkan bahawa pekerja yang menjalankan tugas penyeliaan pekerja lain, atau pekerja yang menjalankan tugas profesional, seperti doktor dan peguam, adalah pekerja yang dikecualikan.

Garis Panduan FLSA

Pekerja yang dikecualikan berhak mendapat gaji pokok mereka untuk apa-apa tempoh gaji di mana mereka melakukan kerja. Walaupun pekerja ini tidak menerima gaji setiap jam, majikan masih boleh meminta mereka untuk masuk pada awal hari kerja dan keluar pada akhir hari kerja. Majikan yang tidak mempunyai pekerja bebas mesti membayarnya untuk semua jam bekerja, termasuk waktu kerja lebih masa melebihi 40 jam setiap minggu. Pekerja yang tidak berkecimpung memperoleh masa setengah jam untuk waktu kerja lebih masa.

Kaedah Penjagaan Masa Lain

Gunakan kaedah sandaran untuk mengesan jam pekerja yang akan digunakan ketika pekerja gagal membuat jam dengan betul. Buat nota manual sendiri, gunakan input pekerja lain, periksa resit penjualan, atau sahkan kerja secara elektronik dengan memeriksa masa pekerja masuk ke sistem komputer syarikat.

Peraturan Bayar Docking

FLSA menghendaki pekerja menerima pampasan untuk sepanjang masa bekerja. Walaupun anda mesti menyimpan catatan pencatatan masa yang tepat untuk setiap pekerja, dan jam waktu adalah kaedah yang berkesan untuk menyelesaikannya, anda tidak boleh secara tidak sah membayar gaji pekerja sebagai langkah tatatertib. Menurut syarat pampasan FLSA, majikan hanya boleh mengenakan dermaga gaji disiplin pada pekerja yang dikecualikan kerana pelanggaran peraturan keselamatan yang serius. Pekerja yang dikecualikan yang masuk mesti menerima gaji yang sama, tidak kira sama ada mereka meninju jam pada pukul 8:00 pagi atau 8:20 pagi terima gaji untuk sepenuh masa dari jam 8:00 dan seterusnya.

Pilihan Tatatertib Lain

Daripada membayar gaji pekerja kerana tidak masuk, gunakan tindakan tatatertib yang lain. Buat polisi syarikat bertulis di mana pekerja memahami jangkaan anda untuk masuk dan keluar. Sekiranya pekerja gagal masuk dan keluar, gunakan amaran lisan, amaran bertulis, penggantungan dan akhirnya pemecatan, jika sesuai.