Matlamat Vs. Tonggak pencapaian

Matlamat menentukan tujuan anda pergi, dan tonggak memberitahu anda jika anda benar-benar sampai di sana. Untuk mencapai matlamat berwawasan memerlukan tonggak praktikal yang membolehkan perniagaan kecil anda mencapai kemajuan yang realistik. Sebagai pemimpin perniagaan, mempunyai pengetahuan tentang bagaimana matlamat dan tonggak saling membandingkan antara satu sama lain dan bekerjasama akan membantu anda memajukan organisasi anda.

Matlamat

Matlamat menerangkan bagaimana organisasi anda akan kelihatan satu atau lebih tahun dari hari ini. Apabila ditulis dengan input dari pengurus dan pekerja yang akan terlibat dalam pencapaiannya, matlamat perniagaan anda mempunyai peluang yang lebih besar untuk dicapai. Matlamat yang dapat dicapai juga dibentuk sehubungan dengan hasil penyelidikan industri yang telah Anda lakukan, maklum balas pelanggan yang Anda terima, atau mengubah peraturan yang tunduk pada organisasi anda. Tujuan anda idealnya tidak bertentangan antara satu sama lain, tetapi sejajar dengan misi organisasi anda, dan memotivasi orang untuk fokus dan bekerjasama.

Tonggak pencapaian

Tonggak adalah tindakan dan pencapaian yang diperlukan untuk membuat kemajuan menuju matlamat. Ini adalah gerakan yang perlu dibuat untuk memenangi permainan, dan pengukuran kejayaan pergerakan tersebut. Untuk mencapai matlamat yang ditetapkan setahun dari sekarang memerlukan strategi penilaian sekali-sekala antara masa kini dan masa depan yang diinginkan; perkara seperti persaingan, ekonomi atau permintaan pelanggan boleh berubah. Ketika tonggak dicapai, mereka yang ditugaskan untuk mencapai tujuan dapat melihat kemajuan, menilai komplikasi atau peluang baru yang muncul, dan membuat penyesuaian terhadap rancangan dan prosedur sebelum bergerak maju.

Faedah yang serupa

Melepasi matlamat dan tonggak membina perniagaan. Cara pencapaiannya dapat digunakan untuk mengukur prestasi pekerja individu dan keseluruhan kejayaan perniagaan. Mereka juga dirancang untuk bertindak, dan tidak memiliki nilai tanpa keinginan, kemahiran dan kepemimpinan yang anda dan orang-orang bawa kepada mereka setiap hari, seperti yang ditunjukkan oleh Dave Lavinsky dalam artikel "Forbes" April 2013 yang berjudul, "Are You A Pemimpin Perniagaan Berwawasan? " Perincian, tarikh akhir, dan input antara pengurus dan pekerja adalah bahan penting untuk membentuk kedua-dua matlamat dan tonggak.

Pengendalian yang berbeza

Sebaik-baiknya, semua orang dalam perniagaan anda berusaha mencapai matlamat yang sama. Tonggak yang lebih terperinci secara teknikal biasanya dapat diberikan kepada individu atau pasukan yang tepat dengan kepakaran untuk mencapainya. Sebagai contoh, tonggak boleh merangkumi peningkatan pencapaian penjualan mingguan atau bulanan yang dikembangkan oleh tenaga penjualan anda, dan langkah kempen pemasaran yang dikembangkan oleh orang pemasaran anda, namun kedua-dua jabatan dapat berusaha mencapai matlamat organisasi yang sama untuk meningkatkan pangsa pasar dengan peratusan tertentu untuk tahun ini .