Apakah Pengeluaran Pekerja?

Pengeluaran pekerja adalah jumlah prestasi atau pencapaian yang dicapai oleh pekerja individu atau kumpulan pekerja dalam perniagaan. Semakin produktif seorang pekerja, semakin berharga dia kepada organisasi dan peluang yang lebih baik untuk memperoleh lebih banyak wang dan mendapat kenaikan pangkat dalam syarikat.

Sukatan Kecekapan

Beberapa metrik kecekapan digunakan untuk menilai pengeluaran pekerja. Kecekapan pada dasarnya melihat sejauh mana prestasi pekerja biasa dalam jangka masa tertentu. Dalam penjualan, anda mungkin mempertimbangkan jumlah penjualan setiap jam. Seseorang yang menjual $ 100 sejam kurang cekap dan produktif daripada seseorang yang menjual $ 200 sejam. Dalam pembuatan, pekerja yang menghasilkan lapan widget dalam satu jam lebih cekap dan produktif daripada pekerja yang hanya menghasilkan enam widget dalam satu jam.

Pengurusan masa

Biasanya, pengurusan masa yang baik membawa kepada kecekapan tinggi. Walau bagaimanapun, kecekapan tidak selalu sama dengan pengurusan masa yang baik. Pengurusan masa berkaitan dengan pengoptimuman pekerja dalam pengeluaran untuk jangka masa tertentu. Sebagai contoh, sebut harga syarikat mungkin memerlukan 10 widget pengeluaran per jam. Seorang pekerja boleh menghasilkan 11 dan sedikit melebihi kuota, mungkin menjadikannya ciri kecekapan tinggi. Namun, jika dia secara rutin berhenti bekerja, berjalan kaki dari tempat kerjanya atau berbual, pengurusan waktunya dapat menggunakan peningkatan, yang akan meningkatkan pengeluarannya lebih banyak lagi.

Kesannya

Pengeluaran pekerja adalah komponen utama operasi syarikat dan kecekapan kos. Buruh adalah salah satu kos paling mahal yang ditanggung oleh syarikat. Pulangan pelaburan dari kos buruh adalah berdasarkan berapa banyak hasil pekerja. Apabila produktiviti pekerja dioptimumkan, syarikat dapat mengawal kos dengan lebih baik dan selalunya mempunyai jumlah pengeluaran atau penjualan yang lebih tinggi. Sebagai perbandingan, jika dua kedai di rantai masing-masing mempunyai 20 pekerja, tetapi satu menjual $ 50,000 dalam sebulan dan yang lain menjual $ 35,000, kedai dengan jumlah yang lebih tinggi mendapat lebih banyak produktiviti penjualan dari pangkalan pekerjanya.

Motivasi

Salah satu tugas utama pengurus dalam syarikat adalah memotivasi pekerja ke arah pengeluaran yang tinggi. Bayaran insentif, program penghargaan dan pujian adalah antara alat motivasi yang biasa digunakan untuk mendorong tahap pengeluaran yang lebih tinggi. Syarikat juga dapat memperoleh produktiviti keseluruhan yang lebih tinggi dengan mengupah pekerja yang paling berbakat dan melatih mereka untuk melaksanakan pekerjaan mereka dengan cara yang paling berkesan dan efisien.