Membangunkan Program Latihan Pekerja yang Berkesan

Membangunkan program latihan pekerja yang berkesan memberikan banyak faedah untuk pekerja dan syarikat, tetapi hanya jika mereka dirancang dengan teliti dan dilaksanakan dengan betul. Pemahaman yang jelas mengenai dasar, fungsi pekerjaan, tujuan dan falsafah syarikat menyebabkan peningkatan motivasi, semangat dan produktiviti bagi pekerja, dan keuntungan yang lebih tinggi untuk perniagaan anda. Latihan adalah cara untuk tujuan tertentu, jadi mengingat tujuan semasa peringkat pengembangan dan pelaksanaan program latihan anda akan membantu membuat program yang jelas dan berkesan.

Tentukan Keperluan Dan Matlamat

 1. Tentukan Keperluan Syarikat Anda

 2. Tentukan keperluan syarikat anda dengan mengenal pasti bidang lemah di mana latihan terbukti bermanfaat. Contohnya termasuk cara menggunakan mesin, peralatan pejabat atau proses, pengurusan masa, penyelesaian konflik, gangguan atau polisi syarikat.

 3. Tentukan Matlamat Syarikat Anda

 4. Tentukan matlamat jangka pendek dan jangka panjang syarikat, dan kenal pasti latihan yang mungkin untuk memenuhi tujuan tersebut. Contohnya termasuk meningkatkan produktiviti, meningkatkan perkhidmatan pelanggan atau memperbaiki hubungan pekerja.

 5. Membangunkan Modul Latihan

 6. Kembangkan modul latihan individu berdasarkan keperluan dan matlamat anda. Latihan boleh dibeli dari syarikat latihan, atau dikembangkan oleh anggota kakitangan anda yang berpendidikan dalam latihan pekerja.

Mengenal pasti Pekerja Dan Merancang

 1. Rancangkan Latihan Anda

 2. Rancangkan latihan anda dengan mengenal pasti individu atau kumpulan yang mungkin mendapat faedah. Beberapa modul latihan, seperti yang merangkumi dasar syarikat dan pengurusan masa misalnya, harus diberikan kepada semua pekerja. Latihan berdasarkan kemahiran, seperti cara menggunakan peralatan atau melaksanakan tugas pekerjaan tertentu, hanya dapat memberi manfaat kepada pekerja yang pekerjaannya dipengaruhi secara langsung oleh pengetahuan tersebut.

 3. Jejaki Latihan Pekerja

 4. Buat spreadsheet dengan nama setiap pekerja di lajur kiri, dan modul latihan individu di barisan atas. Gunakan kotak berkod warna di sebelah nama pekerja di bawah modul latihan yang wajib diambil oleh pekerja. Semasa latihan berlangsung, pelatih akan meletakkan tarikh di kotak berwarna yang menunjukkan bahawa pekerja telah memenuhi syarat latihan. Lembaran ini, yang disebut matriks latihan, adalah alat yang berguna dan diperlukan untuk tujuan penjejakan.

 5. Rancangkan Jadual Latihan

 6. Rancangkan jadual latihan biasa yang akan memenuhi keperluan latihan dalam jangka masa yang ditentukan. Melatih semua pekerja semasa akan memerlukan masa, jadi rancang latihan anda dalam jangka masa yang lambat atau selepas waktu perniagaan untuk mengelakkan gangguan kerja yang tidak semestinya. Pemilik perniagaan mesti menyedari bahawa latihan adalah pelaburan pada masa depan perniagaan, oleh itu kos latihan dan masa berhenti diharapkan.

Pelaksanaan Latihan

 1. Latih mengikut Urutan Kepentingan

 2. Melaksanakan modul latihan mengikut urutan kepentingan. Sekiranya perkhidmatan pelanggan atau pengurusan masa adalah masalah utama, mulakan sesi latihan tersebut terlebih dahulu.

 3. Dapatkan Bantuan Profesional

 4. Gunakan jurulatih profesional atau pekerja berpengalaman jika boleh. Interaksi pelatih dengan penonton dan persembahan bahan adalah faktor utama keberkesanan latihan.

 5. Gunakan Alat Multimedia

 6. Gunakan alat berbilang media. Organisasi latihan profesional menggunakan tayangan slaid, papan putih dan video sebagai tambahan kepada bahan bertulis. Kuiz, sesi Soal Jawab, permainan atau permainan peranan kadang-kadang digabungkan untuk memastikan peserta terlibat.

 7. Buat Borang Maklum Balas

 8. Buat borang maklum balas pekerja untuk menilai latihan dan mengumpulkan komen dan pendapat mengenai keberkesanan sesi latihan. Modul dan program latihan yang paling berkesan adalah yang diperbaiki atau diubah apabila diperlukan, dan maklum balas peserta mesti diberi perhatian serius untuk mengembangkan program dan mengukur kesannya.

 9. Jadikan Latihan sebagai Bahagian Orientasi

 10. Jadikan latihan sebagai sebahagian daripada orientasi setiap pekerja baru ke hadapan. Anda mungkin akan banyak bermain dengan pekerja semasa, tetapi pengambilan pekerja baru adalah calon utama untuk latihan semasa hari pertama mereka bekerja.

 11. Petua

  Hadkan masa untuk setiap latihan tidak lebih dari 60 hingga 90 minit atau kurang. Ini akan menjadikan penjadualan dapat diramalkan, dan membantu mengelakkan pekerja mengalami maklumat yang berlebihan. Jangan mencipta semula roda. Banyak program latihan yang berkesan tersedia untuk pembelian, yang mungkin disesuaikan agar sesuai dengan perniagaan anda atau digunakan sebagaimana adanya.

  Amaran

  Semua pengurus dan penyelia mesti mengikut konsep yang dikemukakan dan dilatih sendiri. Tanpa sokongan dan pemahaman pengurusan, program latihan berisiko mendapat sedikit atau tidak ada faedah. Jangan gunakan latihan semata-mata sebagai tindakan disiplin atau ketika timbul masalah. Salah satu tujuan latihan adalah mencegah masalah sebelum ia berlaku.