Apa yang Menyebabkan Skrin Komputer Riba Kelipan?

Sama ada skrin komputer riba anda kadang-kadang atau terus-menerus berkedip, bukan hanya gangguan tetapi ia juga bermaksud bahawa masalah perkakasan telah berkembang. Menyelesaikan masalah penyebab kerlipan skrin boleh menjadi sesuatu yang mencabar, tetapi penyebabnya mungkin kecil seperti kabel longgar.

Papan penyongsang

Papan penyongsang memberikan kuasa lampu latar komputer riba. Ia melakukan ini dengan menukar arus AC ke DC. Sekiranya papan penyongsang kekurangan atau gagal, ini boleh menyebabkan skrin komputer riba anda berkelip.

Lampu Latar Belakang

Lampu latar memberikan cahaya ke skrin komputer riba LCD atau LED. Skrin komputer riba LCD umumnya menggunakan lampu latar CCFL, sementara skrin LED menggunakan lampu latar LED. Skrin komputer riba anda mungkin berkedip jika lampu latar tidak berfungsi atau jika kabel kuasa dari papan penyongsang tidak tersambung dengan selamat.

Kabel Longgar

Skrin komputer riba anda boleh berkedip jika sambungan antara komponen tidak selamat. Cara termudah untuk menguji kabel longgar adalah dengan perlahan-lahan membuka dan menutup skrin komputer riba sambil melihat apakah ini menyebabkan kerlipan lebih kurang. Sekiranya anda dapat meletakkan layar pada sudut di mana ia berhenti berkedip, ini adalah petunjuk yang baik bahawa komputer riba anda mungkin mempunyai sambungan kabel yang longgar.

Ganti atau Baiki

Setelah anda menentukan sama ada komputer riba anda mempunyai penyongsang atau lampu latar yang rosak, atau kabel yang longgar, anda boleh mengganti bahagian tersebut atau membaiki sambungannya. Pengilang biasanya menasihatkan bahawa anda harus membawa komputer riba ke bengkel untuk diservis, tetapi jika anda yakin boleh melakukannya sendiri, lawati laman web pengeluar untuk dokumentasi yang memperincikan prosedurnya.